Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nye rekorder for Black Friday: “På nivå med toppårene“

Are Vittersø, daglig leder i Prisjakt.
Foto: Prisjakt
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

"All honnør til butikkene"

ANNONSE

Nye prisrekorder ble satt under Black Friday - og daglig leder i Prisjakt, Are Vittersø, vil herved avblåse dommedagsprofetiene og friskmelde Black Friday. Aldri før har den gjennomsnittlige prisnedgangen vært så høy. Samtidig ble rekorden for antall enkeltprodukter satt opp i pris også slått.

Jeg vil herved friskmelde Black Friday, som åpenbart fortsetter å levere gode handlekupp, og dermed vil fortsette å leve i beste velgående. All honnør til butikkene, som er blitt flinkere – og både tar til seg kritikken om «juksepriser», og dessuten tar inn over seg at kundene blir stadig flinkere til å følge med, sier prisekspert og daglig leder Are Vittersø hos Prisjakt.

Siden Prisjakt startet overvåkingen av av prisnivåer i 2015, har det aldri vært registrert et lavere prisnivå på én enkelt handledag enn i går. 25 prosent av over 700.000 enkeltprodukter ble satt ned 10 prosent i pris, eller mer. Samtidig gikk 30 prosent av alle varer opp i pris i går, til sammenligning med 16 prosent i 2020.

Prisjakt har i tiden før Black Friday gått ut med flere advarsler til forbrukere - for ikke alle tilbud var forventet å være like gode i går. Det er mange aktører, som i sin fulle rett, setter opp prisene på produkter rundt starten av oktober, for så å droppe prisene igjen på Black Friday. Denne trenden ser ut til å være synkende, og kun 10 prosent av enkeltproduktene har svingt i pris på denne måten. Det er en nedgang på nærmere 50 prosent sammenlignet med 2019.

Jeg tror vi kan avblåse dommedagsprofetiene om at Black Friday vil dø som handelsfenomen etter årets handleuke. Dagen er fortsatt viktig for nordmenns lommebok, og det er ingen tvil om at denne dagen fortsatt er den desidert mest gunstige å handle på gjennom hele året, hvis man er årvåken og gjør researchjobben i forkant. Den totale søketrafikken gjennom uken og i går, gir et sterkt signal om at den totale butikkhandelen rent omsetningsmessig trolig havner på nivå med toppårene 2018/2019 - kanskje til og med over, sier Vittersø.

Her er noen av Prisjakts ferske data fra gårsdagens shoppingbonanza:

  • Nesten dobbelt så mange produkter gikk opp i pris i år, sammenlignet med i fjor
  • Færre enkeltprodukter var på salg i går enn i 2020 (42 prosent)
  • Det gjennomsnittlige rabattnivået har aldri vært høyere (25 prosent)
  • Den gjennomsnittlige prisnedgangen var 6,4 prosent, til sammenligning mot 4,6 prosent i 2020
  • "Skjønnhet og Helse" hadde flest produkter på salg (61 prosent)
  • "Datamaskin og Tilbehør" hadde flest prisoppganger, hvor 64 prosent av produktene økte i pris

Dessuten kårer Prisjakt gårsdagens kupp til Apple iPhone 13 Pro (25GB). Mobiltelefonen var 1000 kroner billigere i går enn i forrige uke. Det mest ettertraktede produkter under hele Black Week er Apple AirPods Max.

Over det hele var det ikke overraskende mobiltelefoner, hodetelefoner, TV-er, ytterjakker og sportsklokker som flest nordmenn var på utkikk etter.

Del artikkel: