Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nytt nettapotek skal ta fransk apotekkultur til Norge

Foto: Nanna Wessel Sundt
Cathrin Fiskerstrand, Line Henrikke Hiorth og Synne Bakker i Lynx Apotek.
therese.karlsrud.haugen

Sa opp jobbene for å satse på den franske drømmen.

ANNONSE

Etter flere år på hovedkontoret i Apotek 1 bestemte Line Hiorth, Synne Bakker og Cathrin Fiskerstrand seg for å si opp jobbene sine og starte eget nettapotek. Nettapoteket som har fått navnet Lynx Apotek er inspirert av fransk apotekkultur, der apotek har en sterk posisjon innen hudpleie. 

Da Lynx ble lansert i januar var de tre medeierne uvitende om at en pandemi skulle innta Norge. Nå gleder de seg over at flere har fått øynene opp for å handle apotekvarer på nett, selv om oppstarten har vært langt fra enkel.

Den utviklingen som har skjedd nå hadde mest sannsynlig gått over flere år hvis det det ikke var for corona, så det har vært god drahjelp for oss. Samtidig er det veldig tosidig, med tanke på utfordringene knyttet til den enorme etterspørselen etter enkelte varer og medisiner, sier medeier og apoteker i Lynx, Line Hiorth, til Ehandel.

En av tingene som har vært spesielt krevende har vært det å ha nok varer på lager, da det har vært forsinkelser i alle ledd og mange samarbeidspartnere har slitt. C-vitaminer og enkelte legemidler har vi vært utsolgte for. 

Hudpleie og livsstil

Lynx Apotek er et fullverdig apotek og godkjent av Legemiddelverket, med ekstra kompetanse inne hudpleie og livsstil. Akkurat som i det franske apotek tilbyr Lynx eksklusive produktserier og rådgivning til god hudpleie. 

Vi ønsker å ta en litt annen posisjon i markedet enn våre konkurrenter, i form av mer fokus på helse og livsstil. Inspirasjonen har vi hentet fra fransk apotekkultur og gjør at vi skiller oss ut. Vi tilbyr reseptbelagte legemidler og apotekvarer, men satser også på mer eksklusive hudpleieserier til fornuftige priser. I tillegg har vi stort fokus på innhold og trender på nettsiden, sier Synne Bakker, marked- og kommunikasjonssjef i Lynx.

De tre gründerne har så langt gått inn med beskjedne midler i prosjektet, men ser nå på mulighetene for innhenting av ekstern kapital.

Vi har ikke de største midlene, men har klart å opparbeide oss en kundebase som vi håper vil fortsette å vokse fremover. For at vi skal bli mer synlige skal vi hente kapital og snakker nå med flere aktuelle investorer, sier Bakker.

Regelverk henger etter

Ehandel har tidligere skrevet om Apotera og Sportsapoteket, som begge er nykommere i den norske nettapotekbransjen. I tillegg er det Farmasiet, som i dag er landets største av sitt slag.

Farmasiet-sjef Hans Kristian Furuseth har nylig uttalt til DN at dagens apotekregelverk stikker kjepper i hjulene for dem som driver nettapotek. Dette på grunn av regelen om at alle apotek må ha en fysisk lokasjon. Denne uttalelsen stiller Lynx seg bak. 

Vi er enige i det. Reglene om fysisk utsalgssted holder ikke tritt med utviklingen samtidig som det stilles en rekke strenge krav til utformingen av lokasjonen, som gjør det veldig tungvint. Farmasiet sier de har hatt to besøkende i sitt fysiske apotek. Vi kan bekrefte å ha hatt så mye som null besøkende, sier Bakker.

Lynx har sitt fysiske utsalgssted og kontor på Økern i Oslo. Her tar de i mot bestillinger, pakker og sender ut varer i samarbeid med Bring.

En annen stor utfordring er at det tekniske rundt et apotek er komplekst, og dette er heller ikke tilrettelagt for at nettaktører kommer på banen, sier apoteker Hiorth.

Det er planlagt en utredning av apotekregelverket til neste år.

Rustet for nye restriksjoner

Nå fokuserer det nye nettapoteket først og fremst på å være rustet til alle mulige scenarioer knyttet til smittesituasjonen. En stor innsats er nå lagt ned for å sikre nok munnbind i tiden fremover.

Vi har merket stor etterspørsel etter munnbind. Vi selger mye av det. Det har vært krevende å stå i den situasjonen mtp prising osv, men nå ser markedet ut til å stabilisere seg. Vi er rustet nå til å ta i mot mange ordre på munnbind i tiden som kommer framover, avslutter Bakker.

Del artikkel: