Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Økt miljøfokus i år - her holder de stengt på Black Friday

therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Miljø blir viktigere for kunder og butikker.

ANNONSE

Ferske tall fra Klarna viser at nordmenn planlegger å bruke mer penger på Black Friday i år, men at også nesten halvparten av de spurte oppgir at de vil ta hensyn til miljøet under handlehøytiden.

Dette viser med all tydelighet at miljø er viktig, og har blitt viktigere, for mange nordmenn. Det illustrerer også at selv om mange vil være miljøvennlige, betyr ikke det nødvendigvis at de vil bruke mindre penger. De vil bare bruke pengene sine i andre butikker eller på andre type produkter – som de opplever som mer miljøvennlige valg, sier markedsdirektør i Klarna, Thomas Elvestad, i en pressemelding.

Av over 1000 spurte nordmenn er det 47 prosent som har svart at miljøhensyn vil påvirke deres handlemønster under Black Week, hvor de fleste sier de enten vil handle færre eller mer miljøvennlige produkter av høyere kvalitet i løpet av uken.

Mange oppgir også at de vil velge nettbutikker som tar mer hensyn til miljø, som at de bruker miljøvennlig emballasje.

Et eksempel på miljøengasjement som har fått stor oppmerksomhet i Sverige og noe i Norge, er White Monday. Dette er en global bevegelse med flere hundre virksomheter, organisasjoner og influensere. De skal gjøre det enklere for forbrukeren å handle mindre nytt, men i stedet vektlegge gjenbruk, utleie og reparasjon, sier Klarnas markedsdirektør.

Stenger butikken på Black Friday

I tillegg til White Monday, som går av stabelen mandagen før Black Friday hvert år, velger også flere nettbutikker å kjøre andre typer bevegelser knyttet til bærekraft.

Vi har blant annet skrevet om Bookis, som kjører grønn GivingWeek, IKEA som oppfordrer kundene til å ta vare på det de har med Hack Friday, samt nettbutikken Gents som kjører innsamlingsaksjon under det de kaller Black Hours. På mandag kunne vi også skrive om Zalando, som er i full gang med sin nye funksjon for klimakompensasjon under sin såkalte Cyber Week.

Nettbutikken Be:Eco meddeler på sin side at de holder stengt på Black Friday, og at de under uken heller vil fokusere på gjenbruk og reparasjon under det de kaller Green Week.

Hysteriet rundt Black Friday og lignende kampanjer fremmer overforbruk og forsterker bruk-og-kast mentaliteten, som har sterke negative konsekvenser for klima og miljø. Forbrukeren kan lett bli blendet når det reklameres for gode tilbud, men det er ikke et godt tilbud hvis du ikke trenger det, sier Amanda Villaruel, innkjøpsansvarlig & PR-ansvarlig i Be:Eco, til Ehandel.

LES OGSÅ: Slik driver Be:Eco miljøvennlig nettbutikk fra A til Å

Be:Eco satser på bærekraft hele året og selger produkter som skal gjøre det enklere å leve et miljøvennlig og tilnærmet emballasjefritt liv.

Hvis vi skal ta bærekraft på alvor, må vi bevege oss bort ifra kjøpefester som Black Friday og heller rette fokuset mot ansvarlig og redusert forbruk, sirkulær økonomi, delingsøkonomi og reparasjon, sier Villaruel.

Mange planlegger sine innkjøp

Til tross for det økte miljøfokuset blant både forbrukere og butikker ser dog salgshøytiden ut til å ha kommet for å bli, og i følge Klarnas undersøkelse har mer enn halvparten av alle nordmenn oppgitt at de vil kjøpe noe i løpet av Black Week dette året.

Det fremkommer i tillegg at 27 prosent nordmenn som handler under Black Week har planlagt sine innkjøp nøye i forkant, mens 57 prosent svarer at de har planlagt noe.

Dette viser at Black Week har blitt en innarbeidet shoppinguke som mange kunder bevisst legger planlagte innkjøp til for å spare penger på de mange gode tilbudene, sier Klarnas markedsdirektør, Thomas Elvestad.

Del artikkel: