Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Rekordårene er over – Posten ned 521 millioner mot fjoråret

Tone Wille, konsernsjef i Posten Norge.
Foto: Posten Norge
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Konsernet er fornøyd med resultatene gitt markedsforholdene.

ANNONSE

I dag legger Posten frem sine resultateter for første halvår 2022. I det konsernet kaller et urolig netthandelsmarked vises en svak vekst i pakkevolumer hvorav den største veksten kommer fra svensk netthandel.

Det justerte driftsresultatet går ned 521 millioner kroner mot samme periode i fjor, og ender på 288 millioner kroner. Driftsresultatet (EBIT) ble negative 55 millioner kroner og omsetningen går ned 4,8 prosent til 11 451 millioner kroner, sammenlignet med første halvår 2022.

Vi leverer et godt justert driftsresultat for første halvår, gitt markedsforholdene. Resultatene i 2020 og 2021 var på rekordnivåer grunnet høye pakkevolum under koronapandemien. Resultatutviklingen hittil i 2022 har vært preget av svak markedsutvikling for netthandel og rekordhøye transport- og energipriser. I et urolig marked er det gledelig at vi kan vise til en liten vekst i det nordiske pakkevolumet, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Konsernet peker på blant annet en ny pensjonsforpliktelse for egne ansatte som årsak til høye kostnader i gjeldende periode. Sliterordningen skal ha kostet Posten 307 millioner kroner. Samtidig er det verdt å merke seg av Frigoscandia Sverige (tidligere Bring Frigo Sverige) som ble solgt i slutten av 2021, hadde en omsetning på litt over én milliard kroner i første halvår 2021.

LES OGSÅ: Han er Postens nye direktør for e-handel: "Vil være en sterk drivkraft"

Noe økning i pakkevolumene

Posten kan fremdeles vise til en økning i pakkevolumene etter to eventyrlige år med vekst i netthandelen. Veksten er dog svak og ligger 2,4 prosent over første halvår 2021. Størst er veksten i pakkevolumet fra svensk netthandel hvor virksomheten under Bring-merkevaren viser til en vekst i pakkevolumet til privatmarkedet på 39 prosent i løpet av første halvår, opplyser konsernet.

Logistikksegmentets omsetning ender i årets første seks måneder på 9 147 millioner kroner, ned 4 prosent mot samme periode i fjor. Samtidig vokser segmentet organisk 9 prosent. Det justerte driftsresultatet for logistikksegmentet er 407 millioner kroner første halvår 2022 – ned 317 millioner kroner mot første halvår 2021.

I første halvår har den geopolitske situasjonen skapet ubalanse og høy volatilitet i råvare- og finansmarkedene, og inflasjonen i Europa er på et høyt nivå, hovedsakelig drevet av energipriser. Det forventes fortsatt utfordrende markedsforhold i andre halvår, skriver Posten i en kommentar til halvårsrapporten.

LES OGSÅ: Fallende marked og svak vekst – slik gikk Postens første kvartal

Del artikkel: