Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Rekordmåned - netthandelen økte med 63 prosent i november

Victoria Rummelhoff, markedsanalytiker og netthandelsekspert i PostNord.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

En stor økning sammenlignet med i fjor.

ANNONSE

Omsetningsvolumet i detaljhandelen økte med 2,9 prosent fra oktober til november i 2020, og det er særlig elektronikk og netthandel som bidrar til denne veksten. Dette viser nye tall fra SSB, som i tillegg kan påpeke at netthandelen økte med hele 63 prosent i november.

Nye tall fra detaljomsetningsindeksen viser oppgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet for november. Pandemien og tilhørende restriksjoner har bidratt til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum. I tillegg påvirkes handelen i Norge av nedgang i grensehandelen og mindre reising. Disse store endringene i nordmenns handlemønster fører til store utslag i de sesongjusterte tallene, skriver Marie Skjeldås, førstekonsulent i Statistisk Sentralbyrå, i en pressemelding.

De fleste i detaljhandelen opplevde en oppgang i sesongjustert omsetningsvolum i november, og den største samlede veksten kom fra elektronikkbutikker som sammenlignet med i fjor hadde en økning i omsetningen på 25,8 prosent.

LES OGSÅ: Julehandelen fortsetter å vokse på nett: "Vi ser mye av det samme"

Netthandelen står for 0,5 prosentpoeng av økningen

Det er også antatt at noe av økningen i november skyldes en vridning av julehandelen fra desember over til november. Grunnet pandemien er det mange som har gjort julegavehandelen tidligere i år, også over nettet.

Markedsanalytiker og netthandelsekspert i PostNord, Victoria Rummelhoff, sier i en pressemelding at den ekstraordinære veksten i netthandelen i november mest sannsynlig skyldes oppblomstringen av smitte, i tillegg til forsterkede smitteverntiltak i oktober og november.

Tallene fra SSB viser at netthandelen i november vokste mer enn vi hadde forutsett. November er alltid den største netthandelsmåneden på grunn av Black Friday og Black Week, og en vekst på 63 prosent er derfor svært mye, sier Rummelhoff.

Tallene fra SSB viser at netthandelen står for 0,5 prosentpoeng av de 2,9 prosentene omsetningsvolumet i detaljhandelen økte fra oktobermåned til november. Ved å se på gjennomsnittet resten av året kan vi se at indeksen for november var 81 prosent høyere. Dette til sammenligning mot 2019 hvor novembermåned lå 47 prosent over.

Del artikkel: