Rekordmange nyetableringer under pandemien – her skapes flest nettbutikker

Oslo-regionen er på topp.

Pandemien har ikke satt en stopper for gründerspirer rundt om i landet - det er snarere tvert i mot. Antallet nyetablerte, norske nettbutikker har fått et kraftig oppsving det siste halvannet året.

Prisjakt har i samarbeid med regnskaps- og firmanettstedet Proff.no gjort en kartlegging og beregnet en indeks for å peke ut hvor i Norge nettbutikker har spiret best. Den største oppblomstringen av netthandlere finner vi i storbyene Oslo, Bergen og Trondheim.

Annonse

Aldri før er det blitt etablert flere foretak i Norge enn under pandemien. Tall fra SSB viser at det i 2020 ble satt rekord, med 70.709 nye foretak, uansett eierform og bransje. I første halvår 2021 økte tallet med 20 prosent (33.371 nye foretak), sammenlignet med første halvår 2020, sier Are Vittersø, daglig leder i Prisjakt, i en pressemelding.

I toppen av oversikten ligger lille Rælingen med en indeks på 1,5 og 12 nyregistrerte nettbutikker i løpet av 2020 og første halvår 2021. Like etter følger Levanger og Enebakk, begge kommuner med seks nyregistrerte nettbutikker i løpet av samme periode.

Denne lange «unntakstilstanden» har åpenbart gitt mange et springbrett til å klekke ut, og sette nye forretningsideer ut i livet. Betydelige innskrenkninger i vår hverdag, mer uro i arbeidsmarkedet – og mer tid hjemme, har gjort at flere har måttet tenke nytt og har våget å satse på egne forretningsideer. Samtidig har handel på nett i stor grad tatt over for de fysiske butikkene, og gitt mange en øyeåpner og energi til å satse på egne e-handelskonsepter, sier Vittersø.

Oslo hadde det høyeste tallet med 198 nyregistreringer. Med et høyt befolkningstall havnet hovedstaden dog akkurat utenfor indeksens topp 10-liste.

LES OGSÅ: Norsk start-up satser internasjonalt: "Har fordelen med svært god kunnskap"

Samtlige fylker er representert i Prisjakt og Proff.no's oversikt, med Viken og Oslo på topp - og Troms, Finnmark og Nordland nederst på listen.

Vi har registrert nye nettbutikker spire og gro fra Karasjok i nord til Flekkefjord i sør i det siste halvannet året, og vi ser i kartleggingen eksempler på gründere som har etablert både to og tre nettbutikker innenfor ulike varekategorier. Pandemien har av ulike personlige og yrkesmessige årsaker åpenbart vært et springbrett for mange som ønsket og våget å satse på egne krefter og gode ideer, sier Tore Ødegaard, daglig leder i Proff.no.

Det opplyses til sammenligning at det for ti år siden ble stiftet totalt 57 selskaper i bransjekodene postordre/internetthandel og netthandelsløsninger. I 2020 er dette tallet økt til 564. I første halvår 2021 mottok Brønnøysundregistrene 298 nyregistreringer, en økning på 10 prosent mot første halvår 2020.

Annonse

Videre viser en gjennomgang av registreringene at 32 virksomheter ble tvangsavviklet ellers slått konkurs samme året de ble registrert, i 2020. De første seks månedene i år ble 22 selskaper lagt ned.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!