Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Så et hull i markedet – nå skal frisørbransjen digitaliseres

Bente Hafslund, gründer av hårfargingskonseptet på nett, ByBente.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Har allerede bikket en halv million i omsetning.

ANNONSE

Bente Hafslund Rysstad har siden hun var liten hatt en sterk lidenskap for frisørfaget og mer nøyaktig hårfarge. Etter 25 år i frisørbransjen bestemte hun seg for å flytte egen ekspertise og kompetanse fra frisørsalonger til egen webplattform.

Nå skal hun digitalisere frisørbransjen med fokus på teknologi og innovasjon under merkevaren ByBente.

Det var da frisøren var i mammaperm at hun oppdaget et tydelig hull i markedet. Gjennom kursing av frisører har hun alltid fokusert på at man som frisør må holde kompetansen oppe for å kunne forsvare prisene i salongen, nettopp fordi hele 50 prosent av alle som farger håret i Norge gjør dette hjemme selv.

Da hun var hjemmegående og flere av hennes egne kunder gjorde flere mislykkede forsøk på å farge håret selv ble det hele klart. Finnes det egentlig faglig kompetanse på hjemmefarging? Svaret var nei.

Jeg så den andre siden av saken og forsøkte å nøste mer opp i utfordringene. Det selges produkter for hjemmefarging av hår for 500 millioner kroner årlig i Norge, men ingen kompetanse. Da kjente jeg at jeg, med min kompetanse og faglige ekspertise, kan bidra til at alle kan oppnå en vakker hårfarge uavhengig av tykkelsen på lommeboka, forteller Bente Hafslund Rysstad, gründer og eier av ByBente, til Ehandel.

Så var det altså i gang. Med et sterkt fokus på miljø og bærekraft har Hafslund Rysstad utviklet egne hårfargingsprodukter som produseres på en fabrikk i Spania. Alle produktene er veganske og PETA-merket, samtidig som emballasje og forsendelser gjøres så grønne som mulig med 100 prosent resirkulert plast og plastfrie forsendelser hjem til kunden.

Det er ingen fabrikker i Skandinavia som produserer hårfarge. Jeg hadde veldig strenge kriterier i forhold til hva jeg ønsket, nemlig en tydelig miljøprofil med veganske produkter, mindre enheter enn de eksisterende på markedet og produkter som er utviklet spesielt for skandinavisk hår. Av totalt fem fabrikker jeg var i dialog med var det én som holdt mål.

Interesse fra utlandet

ByBente er fortsatt et ungt selskap. Etter lansering i september 2021 har salget gått jevnt og interessen fra andre nordiske markeder strømmer allerede på. Allerede har man bikket over en halv million i omsetning og godt over 500 kunder på tilnærmet kun organisk markedsføring.

Med kontor og lager i Kristiansand ønsker likevel Hafslund Rysstad å holde litt igjen før man ekspanderer til Sverige og Danmark. Med et så stort potensial i markedet er det viktig å bli kjent med hjemmemarkedet først.

Jeg har allerede fått mange henvendelser fra Sverige og Danmark. Det går på logistikk og volum. Vi er fortsatt såpass små, så å sende utenlands gjør at fraktprisen blir veldig kostbar. Markedet er også såpass stort i Norge og vi ønsker å lære av dette før vi går videre til andre land, sier Hafslund Rysstad.

Per i dag er gründeren eneste ansatt på fulltid i selskapet, med to deltidsansatte med regnskap- og pakkeansvar. I tillegg har hun fått god hjelp av ektemannen Håvard Rysstad. Som medgründer stiller han med 20 års erfaring fra reklamebransjen og det er han som har designet og bygget profilen til merkevaren samt nettsiden. Også søsteren Maia Hafslund har vært involvert i etableringen av selskapets miljøprofil.

Mangler optimal plattform

Så – hvordan digitaliserer man egentlig en slik bransje? Å selge hårfarge på nett er det jo allerede flere som gjør, men hvordan skiller ByBente seg ut?

Konseptet baserer seg på at kundene fyller ut et skjema med informasjon om eget hår og hvilken farge man ønsker å oppnå. Deretter konsulterer Hafslund Rysstad hver eneste bestilling, og tilpasser den konkret til den gjeldende kunden. Dette tar tid, men det krever også enormt arbeid i byggingen av plattform.

For å få til den løsningen vi trenger er noe egenutviklet, og vi benytter flere plugins gjennom WooCommerce. Det er veldig utfordrende å ha en tjenestebasert løsning, for det finnes ingen optimal plattform for den løsningen vi vil skape. Vi har brukt mye lenger tid på å etablere nettsiden enn forventet, rett og slett fordi systemene ikke er på plass.

Nettsiden deres er i dag bygd opp på WordPress og løsningen er levert av WooCommerce. Hafslund Rysstad er allerede klar på at de nok på sikt må ty til å utvikle en egen grunnplattform for å kunne tilby kunden den beste handleopplevelsen.

Kundene betaler jo egentlig for en pakke uten innhold og uten et varenummer. Jeg går gjennom svarene som kundene har gitt i skjemaet og tilpasser hårfargen nøyaktig til kundens hår og ønske om resultat. Deretter legger jeg til produktene og alt pakken skal inneholde. Dette er enormt tidkrevende og vi skal derfor optimalisere og automatisere på sikt.

Flere gode støttespillere på laget

Hafslund Rysstad er i dag den eneste i Europa som tilbyr denne kompetansen over nett. Med hjelp av flere investorer i tillegg til støtte fra blant annet Innovasjon Norge kom selskapet på beina i slutten av 2021. Hun trekker også frem Innovatus Sør sitt inkubatorprogram for gründere som en god støttespiller underveis.

Som eneste i Agder har jeg fått et ekstraordinært tilskudd fra Innovasjon Norge, hvor vi fikk kommersialiseringstilskudd sammen med et oppstartslån. Vi har også fått forskningsmidler fordi vi forsker på nye måter å hente inn riktig informasjon og nye måter å kunne analysere hår. Om teknologien tenker vi globalt, men produktene er spesialtilpasset skandinavisk hår, sier Hafslund Rysstad.

Til syvende og sist skal Hafslund Rysstads 25 år med kompetanse digitaliseres. Allerede er samarbeidsprosjekter satt i gang med Norce og NTNU, hvor både Forskningsrådet og Innovasjon Norge støtter med midler.

Første forskningsprosjekt skal stå klart før sommeren og da ligger resultatene til grunn når det i høst skal hentes mer penger i en større emisjonsrunde. Denne runden vil det hentes mellom 4 til 5 millioner kroner, avhengig av hvor langt det påbegynte forskningsprosjektet er kommet, samt om man skal fokusere på kapital- eller kompetanseinnhenting.

Søker kvinnelige investorer

Om ett år skal ByBente være lansert i både Sverige og Danmark. En emisjonsrunde til høsten vil sørge for at man har kommet lenger i utviklingen av teknologien, og selskapet vil ta større plass i nettverket som gründeren er et aktivt medlem av; nemlig E-Waves, en møteplass for netthandlere på Sørlandet hvor man samarbeider om felles forskningsprosjekter på tvers av bransjer.

Gründeren har dessuten et sterkt ønske om å kunne invitere flere kvinnelige investorer med på reisen videre.

Når 99 prosent av kundene er kvinner har jeg hatt en ønske om å hente kvinnelige investorer. De kan være gode ambassadører for konseptet og har kanskje en bedre forståelse for problematikken rundt hjemmefarging av hår og kan se verdien av ByBente på en annen måte. Det er få kvinnelige investorer i Norge, men jeg følger for eksempel med på SHE Invests og andre lignende arenaer, sier Hafslund Rysstad.

I en fortsatt oppstartsfase er det fortsatt mye fokus på å finne en mer passende plattform samtidig som den som benyttes i dag er under stadig utvikling. Det er likevel kun positiviteten og engasjement som stråler gjennom hos gründeren som har sterkt tro på eget konsept – som det må nevnes at hittil har fått enestående tilbakemeldinger fra kunder.

Vi forsøker jo å digitalisere for 2022 og fremover i tid. Vi må tenke på samme måte på nett som vi gjør i butikk, vi må se kundene og tenke kundeservice, være tilgjengelige og tilpasse oss samtidig som vi sprer kunnskap og kompetanse for at kundene skal føle seg trygge.

Del artikkel: