Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Selger du “grønne” produkter? Da bør du se opp for EUs nye bøter

Cathrine Pia Lund v/Svanemerket.
Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Kan bli på hele 25 millioner kroner.

ANNONSE

EU-kommisjonen la nylig frem et forslag om at grønnvasking skal straffes hardt. Virksomheter som selger "grønne" og miljøvennlige produkter må derfor trå nøye og være sikre på at man ikke bryter markedsføringsloven og såkalt grønnvasker produktene sine. Det kan i så fall ende med dyre bøter.

Konkret ble det foreslått at grønnvasking skal straffes hardt, med bøter som skal være effektive, proporsjonale og avskrekkende. Bøtene kan bli på minst 4 prosent av selskapets omsetning i det aktuelle EU-landet eller EU-landene.

Vi vet at forbrukere ønsker å velge produkter og tjenester som er best mulig for miljøet. Med strengere krav til hva som kan kommuniseres, vil det være positivt for både forbrukere og bedrifter, og ikke minst miljøet, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket, i en pressemelding.

I Norge har barne- og familiedepartementet nylig revidert forskriften om bøter for brudd på markedsføringsloven og grønnvasking. Det er presisert at bøtene kan bli på hele 25 millioner kroner, alternativt inntil fire prosent av den næringsdrivendes årsomsetning.

EU råder til forsiktighet

Svanemerkets egne undersøkelser viser at hele 74 prosent av norske forbrukere mener bedrifter overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er. 65 prosent irriterer seg ofte når de ser grønne påstander uten noen god forklaring.

For å unngå villedende kommunikasjon om miljøeffekt råder EU virksomheter til å forby vage påstander om miljøeffekt som ikke kan demonstreres eller dokumenteres, forby miljøpåstander om hele produktet hvis de kun gjelder deler av produktet, samt forby symboler og bærekraftsmerker som ikke er basert på en sertifiseringsordning eller etablert av offentlige myndigheter.

Del artikkel: