Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Skal endre Norges matproduksjon: ”Ambisiøst, men mulig”

Styreleder Egil Olsvik i front, sammen med representater fra det nye partnerskapet for matkorn og planteproteiner.
Foto: Felleskjøpet Agri
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Skal øke andelen norsk korn i matproduksjon til 90 prosent.

ANNONSE

Flere av Norges største aktører innen dagligvare, næring og forskning samles nå i et eget partnerskap for å øke bruken av norsk korn og proteinvekster i mat. 

Den nye styringsgruppa går ved navn "Partnerskap for matkorn og planteproteiner", og ledes av Egil Olsvik, styreleder ved fakultetet BIOVIT, NMBU. Han er også tidligere konserndirektør i Nortura.

Partnerskapets visjon er å øke andelen norsk korn i matproduksjon fra dagens cirka 50 prosent opp til 90 prosent i 2030. Det er ambisiøst, men vi har tro på at det skal være mulig, sier Olsvik i en pressemelding, og fortsetter:

Med denne visjonen setter vi også en god bærekraftstrategi: Mer norske råvarer, et styrket biologisk mangfold og sikring av bærekraft i hele verdikjeden.

Partnerskapet er et forpliktende samarbeid. Felleskjøpet Agri, Rema 1000, Coop, NorgesGruppen, Orkla, Läntmannen Ceralia og Norsgesmøllene er noen av de kjente mataktørene som er med.

De fire store forskningsinstitusjonene, NMBU, Nofima, Nibio og Graminor, er også med i samarbeidet, i tillegg til Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, BKLF og NHO-systemet.

Gjennom et så bredt partnerskap ligger det enorme muligheter for å styrke samspillet, innsatsen og kompetansen i hele verdikjeden for å øke produksjonen og forbruket av norsk matkorn og planteprotein, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, i pressemeldingen.

Forbrukerne driver endringen

Det er i følge partnerskapet grunnlag for å øke produksjonen og forbruket av norsk matkorn, og det er forbrukerne som driver endringen. Norske forbrukere er mer bevisste og stiller større krav til produktutvikling - og det er allerede identifisert flere sentrale satsingsområder.

Blant annet skal norskandelen i matmel økes til 90 prosent. Norsk gryn skal bestå av norsk havre, havredrikken skal produseres i Norge, og tacolefsa skal bli norsk.

Norske forbrukere ønsker norske råvarer på kjente og nye produkter. Økt bruk av norske kornråvarer og planteproteiner en del av vår strategi for bærekraft og konkurransekraft, sier Rune Johnsen i Norgesmøllene, i pressemeldingen.

Det er ytterligere et mål med partnerskapet at produksjonen av proteinrike vekster til mat skal økes. Olsvik uttaler i pressemeldingen at det med et varmere klima åpnes opp for nye dyrkningsmuligheter, samt at det ligger et stort potensiale i å utnytte den teknologi- og kunnskapsutviklingen innen planteforedling, agronomi og prosessteknologi i industrien, som har funnet sted de siste ti årene.

Del artikkel: