Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Skeptisk til Shein, Temu og Wish: “Kan skade den seriøse e-handelen”

Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel. / Foto: NHO
Ser med skråblikk på uregulerbar utenlandsk netthandel.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Ser med skråblikk på uregulerbar utenlandsk netthandel.

ANNONSE

Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel, ønsker global handel velkommen i Norge. Samtidig er hun bekymret for veksten hos utenlandske aktører som Shein, Wish og nykommeren Temu – og advarer forbrukere mot å handle hos slike netthandelsgiganter.

Hun påpeker hvordan 30 prosent av alle norske nettkjøp går til utenlandske aktører, og hvordan flere av disse aktørene har en forretningsmodell som verken er bra for miljøet eller i tilfeller forbrukeren selv.

Global handel er velkommen i Norge. Samtidig vet vi at flere land utenfor EU og EØS-området, ikke er like strenge som vi er med tanke på hva produktene inneholder.

Du kan risikere å kjøpe varer som er skadelige for både deg og miljøet. Det er spesielt alvorlig om du handler julegaver. Du står nemlig ansvarlig som importør, sier Vist i en pressemelding hvor hun oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på sine kjøp fra utlandet.

Forbrukerrådet støtter NHOs bekymringer

Vist får støtte av forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Nora Wennberg Gløersen. Varer som sendes fra et lager i Kina, hvor selgeren lover levering innen fjorten dager, shippes som regel via fly hvilket fører til langt høyere utslipp enn ved containershipping til havs.

Det er lurt å huske på at pris ofte henger sammen med kvalitet. Når et produkt skal reise verden rundt, og likevel er svært billig, har det gjerne kort levetid, eller det holder ikke den standarden som ble lovet. I tillegg risikerer du høye returkostnader og utfordringer knyttet til kundeservice, sier Gløersen.

"Kan skade den seriøse e-handelen"

Forbrukerrådet har ved flere anledninger advart mot dropshipping, senest i november. NHO Service og Handel er også bekymret for norske nettbutikker som selger varer via dropshipping.

Det som er særlig interessant med dropshipping, er at selgerne ikke nødvendigvis har mye erfaring med å drive bedrift eller nettbutikk seriøst. Forretningsmodellen blir gjerne frontet som en måte å tjene raske penger på, og promoteres i sosiale medier og lignende.

Selgerne er kanskje ikke klar over at de risikerer å selge produkter som i verste fall er giftige eller lover mer enn de faktisk innfrir, sier Vist.

Hun legger til at det seriøse og etablerte næringslivet har et ansvar for å utfordre og opplyse, når slike trender brer om seg.

Vi i NHO Service og Handel ønsker å bidra til å opplyse forbrukerne om trender som dette, og stå sammen med aktører som Forbrukerrådet og Miljødirektoratet for å forebygge negativ utvikling. Utenlandsk netthandel som ikke reguleres, kan skade både forbrukerne og den seriøse e-handelen, avslutter hun.

Del artikkel: