Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Skrekkår for skobutikkene - falt med 700 millioner

Bror Stende, direktør for faghandel i Virke.
therese.karlsrud.haugen

Salgsnedgang for femte år på rad.

ANNONSE

Omsetningen i skobutikkene falt med hele 19,2 prosent i 2020 som følge av coronakrisen. Det viser tall fra Virke, som peker på at mindre sosial omgang er viktige drivere for nedgangen.

Skobutikkene er hardt rammet av koronakrisen. Bransjen lever av å hjelpe folk med å ta seg frem og godt ut, men i 2020 ble det hjemmekontor på mange og færre konfirmasjoner, bryllup og julebord. I tillegg så vi en kanalglidning mot netthandel og en dreining mot fritidssko som sportsbutikkene har nytt godt av, sier Bror Stende, direktør for faghandel i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, i en pressemelding.

Pandemien har forverret en allerede negativ trend. Omsetningen i skobutikkene skal ha gått ned med over 1,2 milliarder kroner de siste fem årene, hvorav nærmere 700 millioner har kommet under coronapandemien. 

Konkurransen blant skobutikkene er knallhard, og konkurransen har blitt tilspisset av den sterke økningen i netthandelen. SSBs tall viser at prisene på skotøy sank med 1,1 prosent i 2020, og det var fjerde året på rad at prisene falt. Salgsnedgang og prisnedgang går hardt utover omsetningen, sier Stende.

Omsetningen i de seks store skokjedene gikk ned med 20,1 prosent til 2,3 milliarder kroner i 2020. Disse er Euro Sko Gruppen, Shoe-d.Vision, Nilson Group, Larssen Sko - Mani, Lille Vinkel Sko og Bianco Footwear. 

Vi ser samme utvikling hos kjedene som resten av bransjen. I skobransjen er det også mange enkeltstående og familieeide aktører som sliter tungt nå, men konkursene har heldigvis uteblitt foreløpig.

Stende er bekymret for effektene pandemien har gitt på starten av 2021, hvor lokale utbrudd av muterte virus har ført til stengte kjøpesentre. Det er nå hver enkelte kommune som avgjør om kjøpsentrene skal holdes åpne eller ikke. I Oslo fortsetter nedstengingen inntil videre. 

Nå har heldigvis myndighetene ryddet opp i forskriftene etter at vi har hatt god dialog, slik at vi kan unngå å øke mobiliteten i samfunnet ved neste stenging gjennom at forbrukerne bare kjører lenger når det nærmeste senteret stenger.

LES OGSÅ: Kjøpesentre i hovedstaden må fortsatt holde stengt

Del artikkel: