Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Skrekkåret fortsetter - ber om tiltak for handelen

therese.karlsrud.haugen

"Mange risikerer konkurs"

 

ANNONSE

Stengte kjøpesentre og pålegg om hjemmekontor førte til katastrofal start på året for kles- og skobutikker. Samtidig flytter stadig flere kunder handleturen til nettet. Nå ber organisasjonen Virke om kortsiktige tiltak for å få butikkene gjennom pandemien, og langsiktige tiltak for å gi like vilkår i den internasjonale konkurransen.

LES OGSÅ: Skrekkår for skobutikkene - falt med 700 millioner

Dette viser at konsekvensene av koronakrisen er svært ujevnt fordelt. Utbruddene av virusmutasjoner gjorde at store deler av detaljhandelen ble pålagt å stenge på noen timers varsel. Konsekvensene av dette kommer til å bli tydelige i ukene og månedene som kommer. Uten bedre kompensasjon for lønnskostnader og tapte varelager vil mange risikere konkurs, sier Harald J. Andersen, direktør for handel i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, i en pressemelding.

Klessalget skal ha opplevd det største fallet med en nedgang på 27 prosent i januar, sammenlignet med fjoråret. Samtidig fikk skobutikkene en nedgang på 16 prosent, mens kjøpesentrene er ned 7 prosent.

LES OGSÅ: Reagerer på tiltak i handelen: "Vi blir ikke smittet i butikker"

Frykter permanente konsekvenser

Detaljhandelen samlet hadde en økning på 9 prosent, mye på grunn av at nettsalget skyter i været, samtidig som vi under pandemien bruker mer penger på varer og mindre på tjenester.

Forskyvningen fra tjenester til varer er et midlertidig utslag av pandemien, men det vi frykter kan gi permanente konsekvenser for varehandelen er at kundene begynner å kjøpe mer av varene sine fra utenlandske nettbutikker som får urettferdige konkurransefordeler over de norske aktørene, sier Andersen.

I tillegg til kompensasjon for å hjelpe virksomhetene som har vært stengt gjennom den umiddelbare krisen, mener Andersen at det er på høy tid med politisk handling for å sikre like vilkår for norske handelsaktører i årene som kommer.

Stortinget og regjeringen må ta inn over seg at handelen trenger like konkurransevilkår i møte med den internasjonale konkurransen, blant annet ved å fjerne tekstiltollen. Dette er en etterlevning fra da vi hadde en innenlands tekstilindustri. Nå beskytter ikke tollen norske arbeidsplasser, men hindrer etablering av nye jobber, sier han.

Fra og med tirsdag denne uken strammer Oslo inn restriksjonene ytterligere, hvilket innebærer at alle butikker med unntak av dagligvare, apotek og Vinmonopol, må stenge igjen. Kjøpesentrene i byen har vært stengte i over en måned.

LES OGSÅ: Én milliard til tekstiltoll i fjor: "Vi skyter oss selv i foten"

Del artikkel: