ANNONSE

Skroter deler av brukthandelloven – nå blir det enklere å omsette brukte varer

Næringsminister Jan Christian Vestre. // Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor
Endringen vil lette arbeidet for de aller fleste som selger brukte varer i Norge.
Linn Adine Andersen

Brukthandelloven har lenge satt kjepper i hjulene for en rekke detaljister som ønsker å satse på videresalg av brukte varer.

Netthandel har tidligere vært i kontakt med blant annet Trade Shop, landets første byttebutikk for klær, som fortalte at loven stjal dyrebar tid og skapte unødvendig hodebry for oppstartsselskapet.

LES OGSÅ: Ut mot skraphandelprotokoll – "utdatert når second hand er fremtiden"

Brukthandelloven, som ble vedtatt i 1999, har av mange i bransjen blitt omtalt som utdatert og håpløs. Nå later det imidlertid til at det virkelig kan skje positive endringer.

Næringsminister Jan Christian Vestre varsler nemlig at loven vil skrotes for de aller fleste brukte produkter, fra og med 1. juli i år. Saken skal imidlertid gjennom behandling i Stortinget før endringen blir vedtatt, men det skal være et forventet flertall til forslaget, melder NRK.

"Blir mye enklere"

Der hvor butikker tidligere har måttet føre produktene de tar inn i en fysisk protokoll, holde produktene på vent i to uker før videresalg, samt få produktene godkjent av både selger og politiet – kan handelsaktører nå videreselge produktene de får inn direkte til sluttbruker, og dermed spare enorme mengder tid.

ANNONSE

Det bemerkes av loven videreføres for visse produkter, som bruktbiler, kulturobjekter, edelstener og metaller.

Det betyr at det blir mye enklere å omsette brukte klær, brukte møbler, brukt forbrukerelektronikk og også brukte sportsartikler, kommenterer næringsministeren.

Forventer flere endringer

Med en skrotet brukthandellov for de aller fleste produkter, gjenstår dog en liten stein i skoen. Og det er den doble momsen.

For alle aktører som selger brukte klær, eller tilbyr reparasjon på klær til eksempel, må fremdeles betale moms på salg og utført tjeneste.

Bergans er blant de som har et sterkt fokus på brukte produkter. I sin flaggskipbutikk har turtøyprodusenten et brukthjørne, og ved flere anledninger har Bergans-butikker arrangert bruktsalg.

I et intervju med Netthandel tidligere i vinter fortalte bærekraftsansvarlig i Bergans, Yngvill Ofstad, at slike tiltak er svært populære blant kundene.

For at det skal bli lønnsomt for handelsaktører å fortsette satsingen på sirkulær økonomi, var hun imidlertid tydelig på at myndighetene må komme på banen hva gjelder moms på brukte varer.

Vi må knekke koden. Da er jo det å kutte momsen et verktøy som myndigheten har i verktøykassen sin. Vi trenger litt elbilpolitikk for klesbransjen også. Myndighetene må være litt brøytemaskin som lager løype for oss, uttalte Ofstad til Netthandel.

LES OGSÅ: Kritisk til moms på brukt: "Trenger elbilpolitikk for klesbransjen"

Utelukker ikke moms-kutt

Vestre utelukker ikke at det også kan skje endringer når det gjelder moms på brukte varer. Til NRK henviser han til regjeringens nylig fremlagte handlingsplan for sirkulær økonomi.

Vi lytter til alle innspill på det, og jeg vil i alle fall ikke utelukke at det kan være aktuelt også i fremtiden, sier Vestre.

Det er altså først etter statsråd fredag at Stortinget mottar saken om endringer i brukthandelloven for endelig behandling. Men Vestre virker ikke bekymret for at saken skal møte motstand.

Jeg er helt sikker på at dette kommer til å stå seg, og jeg håper at et bredt flertall i Stortinget nå slutter seg til regjeringens forslag, sier Vestre.

Del artikkel: