Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Slik ble de Norges største netthandelsby: “Janteloven står ikke like sterkt her”

Ingebjørg Tollnes, daglig leder i Sandefjord Næringsforening, og Henrik Sandvik, markedsansvarlig i Sandefjord Næringsforening.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Startet med Komplett for 25 år siden.

ANNONSE

Komplett, Farmasiet og Fjellsport er bare noen av navnene på norske selskaper som har startet sin netthandelsreise i byen Sandefjord.

I dag er et betydelig antall nettbutikker etablert i byen og i tillegg er ringvirkningene store. Virksomheter som tilbyr netthandelsløsninger, vedlikeholds- og utviklingstjenester for IKT, distribusjons- og andre logistikktjenester er også på plass i Sandefjord. I tillegg kommer profesjonelle rådgivningstjenester knyttet til salg, markedsføring og design.

Vi har tatt en prat med Sandefjord Næringsforening, som passerte 550 medlemsbedrifter tidligere i år, om hvordan nettopp denne byen har blitt Norges største "netthandelsby".

Janteloven står kanskje ikke like sterkt her. Det er lov å lykkes, og mottoet her er "Tenk stort, tenk Sandefjord", forteller Henrik Sandvik, markedsansvarlig i Sandefjord Næringsforening, til Ehandel.

Sandefjord Næringsforening er største næringsforening i Vestfold og Telemark fylke og ledes av Ingebjørg Tollnes, tidligere kommunikasjonsdirektør i Komplett. Foreningen har et stort mangfold av arrangementer, blant annet frokostmøter og webinarer. Etter nyttår blir det blant annet fagsamlinger om «den digitale kundereisen», og to ganger i året gir foreningen ut magasinet iSandefjord, siste utgave med fokus på bærekraft.

Står for 10 prosent

Det er estimert at Sandefjord står for mer enn 10 prosent av netthandelsomsetningen i Norge, et tall som muligens er høyere nå etter at pandemien har satt sitt preg på netthandelen i 2020. Ingebjørg Tollnes forteller at gründer-ånden står sterkt i byen.

Netthandelen i Norge startet i Sandefjord med Komplett for 25 år siden, og mange i Sandefjord har vært først ute med å treffe behovene i markedet. I år tror vi netthandelen har tatt et kvantesprang på flere år, sier Tollnes.

I løpet av høsten har Ehandel snakket med flere Sandefjord-baserte nettbutikker, slik som Komplett, Fjellsport, Blush, Skitt Fiske og Garasjetid. Alle har rapportert sterk vekst de siste månedene.

Bak disse selskapene står det en rekke kjente netthandelsprofiler, som blant annet Eric Sandtrø og Hugo Rask-Jensen.

Det er veldig god stemning i Sandefjord og jeg opplever at mange er flinke til å samarbeide, til å dele og være åpne med hverandre. Samtidig er det et høyt kunnskapsnivå, da det er mange som har drevet med netthandel helt siden starten, sier Rask-Jensen.

Sandtrø omtaler Sandefjord som Norges netthandelshovedstad og mener byen er midt i smørøyet for de som er i overkant interesserte i bransjen.

En viktig faktor er Sandefjord Næringsforening som både er kunnskapsrike, engasjerte og positive. I tillegg har vi en kommune som stort sett sier ja til det meste - innenfor rimelighetens grenser. Vi lurer litt på hvorfor noen nettbutikker holder til andre steder, men det får andre bekymre seg over, forteller Sandtrø, gründer og daglig leder i Fjellsport, til Ehandel.

"Gründeriet"

Med sin gunstige plassering har netthandelsbyen også tilgang på fly og ferje, og det er god kommunikasjon inn til hovedstaden. Infrastrukturen er derfor god, og Sandefjord kan på flere måter minne om Borås i Sverige, med sine næringsparker og fokus på teknologiutvikling.

Vi er midt i et arbeidsmarked hvor det er tilgang på mange dyktige folk, sier Sandvik.

Foreningen har i Sandefjord-gründeres ånd etablert "Gründeriet". Dette er en arena for bedriftsetablerere fra alle bransjer, hvor man kan ta nytte av hverandre og fellesskapet.

Her på Gründeriet er det gründere fra ulike bransjer og ulike faser. Vi har et sterkt faglig miljø, rådgivende mentorordning og hyppige erfaringsutvekslinger. I tillegg gjennomføres ukentlige arrangementer og workshops. Fra 2021 vil vi også tilby et digitalt inkubatorprogram, sier Tollnes.

Gründeriet ble etablert i samarbeid med Sandefjord kommune i 2015, og har i dag 50 bedrifter på «huset». 

Del artikkel: