Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Slik blir sommerhandelen i Norge 2020: "Utvilsomt positive tall"

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.
Virke
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Virke spår gode handelstall i hele landet i sommer.

ANNONSE

Sommerhandelen kan øke med nærmere 7 milliarder kroner i 2020. Dette kommer frem i en rapport Kvarud Analyse har gjennomført på vegne av Virke. På grunn av pandemien skal de aller fleste nordmenn tilbringe sommeren i Norge, og det er dermed gode muligheter for de norske butikkene i juli- og augustmåned.

Grunnen til at vi forventer en så høy vekst er at grensehandelen vil bli lavere i år enn på lenge. Dette er et resultat av koronastengte grenser, og frykt for smitte. Det viser hvor mye verdiskapning som forsvinner ut av landet på grunn av grensehandelen, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding.

I pressemeldingen kan vi lese at SVT Nyheter melder om en nedgang på 95 prosent i salget på Nordby Kjøpesenter i Strømstad. Tall fra 2019 viser at de tidligere fylkene Akershus og Østfold til sammen la igjen hele 789 millioner kroner i Sverige i fjor.

Denne krisen har gjort det synlig hvor mye penger vi kaster ut av vinduet som følge av grensehandelen. Virke mener at avgiftsregimet i Norge bør harmoniseres med nabolandene. Etter at danskene gjorde liknende grep har grensehandelen blitt nesten halvert, sier Jachwitz Andersen.

Til tross for at det kan være forbeholdt 2020 er Jachwitz Andersen positiv for sommerhandelen i år, både for de større reisedestinasjonene og de lokale nærbutikkene.

Vi forventer at mange også velger hjemmesommer i år. Det er positivt for den lokale kjøpmannen, sier Jachwitz Andersen.

LES OGSÅ: Norsk nettbutikkplattform med milliardpotensial - her er neste storsatsing

Forventer gode sommertall i hele landet

Både Nord-Norge og Vestlandet kan i følge Virke forvente en handelsboom. Moskenes kommune i Nordland var den kommunen i hele Norge hvor sommerhandelen utgjorde størst andel av årsomsetningen i 2019.

Nord-Norge er en fantastisk feriedestinasjon. I år skal mange nordmenn feriere i eget land. Da forventer vi at veksten ved de store reisedestinasjonene vil ta seg kraftig opp. Det er gode nyheter for handelsstanden i Nord-Norge, sier Jachwitz Andersen.

Aurland kommune kommer på en god andreplass og tjente nest mest på sommerhandelen i 2019. Her drar butikkene inn rett over 32 prosent av årsomsetningen i sommermånedene. Også på topp 5-listen ligger Eidsfjord, hvor tilsvarende tall er 29,1 prosent.

Del artikkel: