Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Slik påvirker coronaviruset netthandelen

therese.karlsrud.haugen

"Kan det smitte via pakker?"

ANNONSE

Tusenvis av personer er rammet av coronaviruset i Kina, og utbruddet har også medført økonomiske konsekvenser globalt. Blant annet har flyreiser blitt stanset og butikker blitt stengt.

Siste nytt om antall berørte er at rundt 8000 er smittet og 213 personer er døde. Med dette har WHO (Verdens helseorganisasjon) erklært viruset som en "internasjonal folkehelsekrise", og oppmuntrer også europeiske land til å forberede seg.

Stenger alle butikker

Onsdag denne uken meddelte Ikea at de ville stenge halvparten av sine 30 kinesiske butikker som følger av smitten. Nå har selskapet imidlertid endret det til at alle Ikea-varehus i Kina stenges inntil videre. Ikea har også varslet forbud om alle forretningsreiser til Kina.

Fra tidligere har flere medier rapportert at også selskaper som H&M, Starbucks og McDonalds har stengt utsalgssteder i Wuhan-området, hvor smitten har hatt sitt utspring.

Det er altså klart at den fysiske handelen påvirkes av coronautbruddet, men hva skjer med netthandelen? Flere internasjonale medier har rapportert at kinesiske nettgiganter som Alibaba, JD og Tmall oversvømmes av urolige kunder, som vil ha tak i munnbind og annet medisinsk utstyr. Blant annet skal Alibabas Taobao ha solgt 80 millioner munnbind mellom 20-21. januar.

"Urolige kunder"

Det er dog ikke bare den kinesiske netthandelen som merker viruset, men det kan også bli konsekvenser internasjonalt.

Den direkte effekten av coronaviruset for Amazon sitt salg er sannsynligvis positiv, da kunder holder seg hjemme fremfor å gå i butikker. Men indirekte kan den ha negativ effekt for alle forhandlere, også Amazon, da urolige kunder kan tenkes å ville holde på pengene i stedet, sier Kerry Murdock, redaktør og utgiver av e-handelsmagasinet Practical Ecommerce til Fox Business.

Det kan også påvirke Amazon om de forhandlerne som selger direkte til kundene ikke kan møte etterspørsel på Kina-produserte varer, fortsetter han.

Kina har også innført forbud mot kjøp og salg av ville dyr og planter i all fysisk og digital handel, da smitten antas å komme herfra. Dette ønskes velkommen av dyrevernsorganisasjonen World Animal Protection.

Vi berømmer Kinas beslutning om å innføre et landsdekkende forbud mot handel av dyreliv som svar på det dødelige coronavirusutbruddet. Dette forbudet vil forhindre den forferdelige lidelsen som millioner av ville dyr ville fått over hele landet. Avgjørende vil det også stoppe de forferdelige forholdene som fremmer en slik dødelig sykdom. Vi håper at dette modige steget blir gjort permanent og utvides til all import og eksport av dyreliv for å forhindre fremtidige kriser for naturen, sier Kate Nustedt, sjef for World Animal Protections, i en pressemelding.

Nervøse nordmenn

Netthandel fra Kina til Norge har økt drastisk de siste årene. Etter utbruddet av viruset er det derfor oppstått en del bekymring  blant nordmenn som har bestilt kinesiske småpakker den siste tiden. I følge ABC Nyheter har flere kontaktet Folkehelseinstituttet, fordi de er usikre på om viruset kan smitte via pakker.

Vi har fått en rekke henvendelser fra privatpersoner om dette, sier lege Helena Niemi Eide ved avdeling Smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI), til nettstedet.

Det er imidlertid ingen foreløpige bevis på at smitten kan overføres via fysiske gjenstander.

Foreløpig er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra Kina, så lenge det ikke er snakk om kjøp av levende eller døde dyr. Dette gjelder også pakker som har vært innom Kina på vei til Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Del artikkel: