Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Slik tenker den nye generasjonen av shoppere

therese.karlsrud.haugen

"Elsker teknologi"

ANNONSE

Detaljhandelen bør fornye seg på en rekke områder for å møte den unge generasjonen av shoppere. Det mener Tobias Lindh, Norden- og Baltikumsjef i betalingsselskapet Adyen, som har undersøkt kjøpsatferden til generasjon Z og millenniumsgenerasjonen samt sammenlignet disse.

I den nye undersøkelsen sier 53 prosent av respondentene i generasjon Z at de "elsker teknologi". Det vil si gruppen som er født mellom 1996 og 2015. Samtidig svarer 29 prosent at de også ønsker seg mer digitalt samhandlende butikker. I motsetning til millennials, som er født mellom 1981 og 1995, har den yngre gruppen vokst opp med avansert teknologi overalt.

Generasjon Z er dessuten mer imøtekommende til ny teknologi. Nesten halvparten av de spurte sier de gjerne ville mottatt rabatter eller gode tilbud på en smarthøyttaler, mens kun 34 prosent i milleniumsgenerasjonen sier det samme.

Venners og families meninger er viktigst

Når generasjon Z skal undersøke hva de skal handle, går 48 prosent helst til venner og familie først, mens tallet for milleniumsgenerasjonen er noe lavere på 38 prosent.

Generasjon Z bruker også generelt sett sosiale medier mer til handling enn hva generasjonen før dem gjør. 25 prosent av generasjon Z benytter sosiale medier til å finne produktanmeldelser, mot 18 prosent hos milleniumsgenerasjonen. 30 prosent i generasjon Z svarer i tillegg at de ville brukt sosiale medier til å handle, mens tallet for milleniumsgenerasjonen er nede på 20 prosent.

Holder tettere på lommeboka

Noe som også blir veldig tydelig i undersøkelsen, er hvor viktig det er for generasjon Z å ikke sløse med pengene sine. For mens 30 prosent i milleniumsgenerasjonen gjerne handler på kreditt, er det samme tallet for generasjon Z på 19 prosent.

Det er dermed tydelige forskjeller på de to generasjonene, hvor det ser ut til at den yngste generasjonen oppfatter detaljhandelen som ganske utdatert. For dem er det digitale i førersetet, noe som gjør gode omnikanalstrategier viktigere enn noen gang, skriver Adyen-sjefen, i undersøkelsen.

Adyen nevner blant annet speil med grensesnitt som har kommet hos skjønnhetskjeden Sephora som et eksempel på teknologisk nyvinning de siste årene.

Pris, tilbud, design og interaksjon bør være konsekvent mellom virksomhetens ulike systemer, med et stort fokus på digitale løsninger både på nett og i butikken. Å forstå seg på hvor den nye generasjonen henvender seg for informasjon, sammen med forståelsen av bakgrunnen for kjøpsbeslutningene, blir dermed helt essensielt.

Del artikkel: