Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

SPONSET INNHOLD

Slik unngår du å tape for mye på lån

Nordmenn låner flere milliarder i året, men mange taper mye på lånene. Du kan unngå dette ved å bruke en finansagent.

Mange nordmenn betaler ned på gjeld. Dessverre har mange høye renter og dårlige tilbud.

Slik unngår du å tape flere tusen: 1) Bruk en finansagent når du søker om lån eller refinansiering. 2) Samle dyre lån og gjeld med refinansiering. 

Grunnen til dette er finansagenten sender din søknad om lån eller refinansiering til flere banker. Når flere banker behandler denne, blir også renten lavere. Det viser tall fra finansagenten Axo Finans. Renten kan faktisk så mye som halveres, ifølge markedsdirektøren Morten Armand Johansen.

Vi må låne for at økonomien skal gå rundt

I slutten av september 2020 skyldte norske husholdninger 3 765 milliarder kroner i innenlandsk lånegjeld, ifølge Kredittindikator-statistikken til SSB

Tallet er høyt, men det viser også behovet for lån i befolkningen. Faktisk må vi låne for at økonomien skal gå rundt. Nettopp derfor satte Norges Bank i fjor styringsrenten ned i null.  På grunn av dette ble det lettere å låne penger.

Sånn sett kan man si at lån skulle redde norsk økonomi fra konsekvensene av pandemien. Når det koster mindre å låne penger, blir det enklere å kjøpe bolig, bil og lignende. Kanskje bestemmer du deg for å pusse opp? Da trenger du håndverkere, maling og nye møbler. 

Lån er altså med på å holde økonomien gående. 

Hvorfor er det så mange som taper mye på lånene sine? 

To problemer fører til at mange taper penger på lånene sine.

For det første tar mange opp forbrukslån basert på hva de tror er laveste rente. Nettsider som sammenligner lån sier ikke noe at renten er individuell. Til syvende og sist er det din økonomiske situasjon som bestemmer prisen på lånet ditt. 

For det andre er det mange som har flere lån hos flere aktører. Da er det både mer oversiktlig og billigere å ha alt samlet hos én aktør. Dessuten er dette gjerne mindre lån med høye renter, for eksempel kredittkort og smålån. 

Begge punkter kan løses ved å bruke en finansagent og ved å refinansiere.

Slik unngår du å tape for mye på lån

Finansagenter er mellomledd mellom forbruker og bank. De formidler lån til deg, og formidler din søknad til bankene. 

Når flere behandler søknaden din, øker sjansene for at du får bedre vilkår. Dessuten må bankene konkurrere om å gi deg det beste tilbudet. Derfor får du et bedre tilbud gjennom en låneformidler enn om du hadde søkt selv. 

Renten er som sagt individuell. Denne får du kun etter søknaden er behandlet. Man må derfor få behandlet søknaden før man kan sammenligne lån. En låneformidler gjør akkurat dette, og sender deg tilbudet som passer din økonomi best.

Finansagenter bidrar til lave renter

Axo Finans har undersøkt forholdet mellom antall tilbud og rente. Tallene viser at renten blir mindre når en låntaker får flere tilbud.

Forskjellene kan være store. Faktisk kan en søker som får mange tilbud få 8 prosentpoeng forskjell mellom høyeste og laveste rente. Når vi vet at renter er det som avgjør totalprisen på lånet, sier det seg selv at man kan spare stort på dette.

I fjor anslo Axo Finans at kundene deres kom til å spare over 310 millioner kroner i fremtidige rentekostnader. 

Refinansiering fører til billigere lån

Mange nordmenn har flere forbrukslån og kredittkort. Faktisk har tusenvis av nordmenn 20 forbrukslån eller mer. Du kan spare mye på rentene ved å samle lån og kreditt hos én aktør.

Finansagenten legger så å si dine lån ut på “anbud”. De spør om noen kan gi deg et bedre tilbud enn du allerede har. Bankene ønsker deg som kunde, og strekker seg langt ved å tilby lengre nedbetaling og lavere rente. 

Snittrenten på refinansiering hos Axo Finans ligger på 12 %. Altså mye lavere enn gjennomsnittet for kredittkort. Her lå snittrenten på 19,77 % i juli 2020. Axo Finans formidler flest refinansieringslån til sine kunder. Dette betyr at flere allerede er i gang med å spare mye på lånene sine.

 

 

Del artikkel: