Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Snusgigant brøt loven - norsk nettbutikk reagerer sterkt

Adrian Huer, gründer av 365 eCommerce AS sammen med kollega Morten Iversen.
365 eCommerce
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Annonserte for snus på Google.

ANNONSE

Snusmarkedet på nett er et raskt voksende marked, og det er ikke første gang ulovlig markedsføring av tobakk på nett er et tema. Helsedirektoratet opprettet i fjor sak mot svenske Maxgodis, som har solgt tobakk gjennom nettbutikken Maxsnus.no, på grunnlag av at deres markedsføring ikke var forenlig med norsk lov.

Nettavisen har nå gjort undersøkelser som viser at det svenske selskapet Haypp Group har brutt norsk lov på daglig basis ved å reklamere gjennom Google, noe også Helsedirektoratet kan bekrefte. Selskapet står blant annet bak nettbutikkene Snuslageret.no, Snus.com samt Snushjem.no. I følge Nettavisen har Haypp Group stengt kontoen etter at de tok kontakt.

Med tanke på betalt plassering via Google Ads (søkeordsannonser merket "Annonse") anses dette for å være brudd på reklameforbudet etter tobakksskadeloven § 22, bekrefter Jakob Linhave, avdelingsdirektør for miljø og helse i Helsedirektoratet, i en mail til Ehandel. 

"Tydelig at de gjorde det bevisst"

Dette får den norske gründeren Adrian Huer til å reagere. Han står bak bedriften 365 eCommerce AS, selskapet som driver den konkurrerende nettbutikken Snus365.no. Han hevder å ha sett den svenske aktøren snikannonsere.

I juni i fjor innrømte de på direktesendt tv i NRK at de har drevet med ulovlig markedsføring. Det er nå syv måneder siden. Vi har fulgt med og sett at de annonserte fra klokken seks på kvelden til åtte på morgenen for eksempel. Det kaller vi snikannonsering, og det er veldig tydelig at de gjorde det bevisst, sier Adrian Huer.

Videre forteller Huer at de selv tok kontakt med Haypp Group via e-post og ba dem om å stenge sin konto. Denne e-posten fikk de ikke svar på før Nettavisen publiserte sin sak.

LES OGSÅ: Nettbutikk reagerer sterkt på varsling fra Virke

Brudd på reklameforbudet kan innebære at reklamen fjernes og aktøren kan risikere tvangsmulkt om forholdene ikke rettes opp i. Ettersom Haypp Group har fjernet annonsene, vil det ikke være aktuelt for Helsedirektoratet å følge opp saken. De vil likevel nevne at dette kan komme til å endre seg noe. 

Det kan nevnes at det er foreslått å innføre overtredelsesgebyr som reaksjonsmiddel, da dette vil være mer hensiktsmessig i de tilfeller hvor overtredelsen allerede er avsluttet.  Når dette vil tre i kraft er imidlertid noe usikkert, forklarer Linhave.

Snus 365 er ikke tilfreds med svaret fra Helsedirektoratet.

Vi er ikke overrasket over svaret fra Helsedirektoratet, men vi er skuffet. Vi har ganske god fart om dagen, men det kunne gått enda raskere hvis våre svenske konkurrenter hadde holdt seg for gode til å systematisk bryte norsk lov. Den fattige reaksjonen fra Helsedirektoratet sender et dårlig signal, sier Huer.

Kamp om digital synlighet

Huer forteller at selv om Haypp Group ikke lenger annonser via Google, sender de fortsatt ut nyhetsbrev - noe han mener er litt på kanten. 

Vi skulle gjerne gjort det samme dersom det var lov, men har valgt fra oppstart å holde stien ren og oppfordrer alle andre nettbutikker å gjøre det samme slik at vi kan unngå å få strengere regler i en ny og spennende bransje som er godt tatt i mot av kundene, sier Huer.

Snus365 har Morten Iversen, tidligere netthandelsdirektør i XXL, med seg på laget. Sammen jobber de for høyere plassering blant søkeresultatene på nett - på lovlig vis. Planen er å bli Norges største nettbutikk for snus. 

Vi driver naturligvis helt lovlig og jobber med å bygge opp en nettbutikk for snus som skal bli landets største. Kanskje om et par år skal vi sloss mot svenskene på deres egen grunn. Frem til nå har vi sikkert brukt 150 timer kun på teknisk SEO. Vi har gravd oss langt ned i kjelleren hvor alle detaljene ligger. Det nytter ikke skrape i overflaten når vårt eneste middel for trafikk er organisk synlighet. Vi ser at det harde arbeidet begynner å bære frukter. Vi har økt organisk synlighet de siste to måneder med 650%, og vi tenker at økningen bare kommer til å fortsette. Men det er beinhardt arbeid og kampen er sterk, sier Huer.

En gammel konto

Vi tok kontakt med Haypp Group for å høre deres side av saken, men får ikke noe svar på om de fremdeles sender ut nyhetsbrev. Når det gjelder Google-annonseringen mener de at det var en gammel konto som var blitt glemt.

De hadde funnet oss på Google Adwords der vi hadde kjøpt 1 til 2 klikk per dag. Vi snakker om 10 til 20 kroner per dag. Dette var en gammel konto som vi hadde glemt å stenge ned. Vi beklager selvfølgelig dette. Vi skal til enhver tid følge Norsk lov, sier Markus Lindblad, kommunikasjonssjef for Haypp Group.

Haypp Group ble etablert etter at de to svenske selskapene Snusbolaget og Northerner slo seg sammen i fjor høst. Snusbolaget hadde fra tidligere kjøpt opp den norske nettbutikken Snuslageret.no.

LES OGSÅ: Snusbolaget inngår stort samarbeid - satser på USA og én milliard kroner

Del artikkel: