Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Sterk vekst for klær og sko: “Fysiske butikker tilbake med et pang”

Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Solid oppgang i norske sko- og klesbutikker i fjor.

ANNONSE

I fjor lå alt til rette for et comeback for motebransjen. Etter to år med tidvis stengte butikker og lave omsetningstall opplevde landets klesbutikker en omsetningsøkning på 10,2 prosent i 2022.

Det samme gjelder for skobutikkene, hvor omsetningen økte med hele 12,4 prosent. Det betyr at skobutikkene omsatte for nærmere 3,9 milliarder kroner ekskl. mva, en vekst på 1,8 prosent mot normalåret 2019.

Den sterke veksten for sko og klær er i tråd med den normaliseringen mange næringer har sett etter to år med ulike pandemirestriksjoner. Da Norge stengte ned gikk noen bransjer med rekordoverskudd mens andre måtte kjempe for å holde hodet over vannet.

De fysiske klesbutikkene måtte se at kunder ble hjemme og heller bestilte klær og sko over nett, og ofte fra utlandet. Nå ser vi at de fysiske butikkene er tilbake og det med et pang, sier Bror William Stende, bransjedirektør for faghandel, i en pressemelding.

Fysiske klesbutikker hentet seg inn

For klesbutikkene endte omsetningen på drøye 30,7 milliarder kroner. Omsetningsveksten på 10,2 prosent er den høyeste prosentvise veksten i norske klesbutikker på 16 år.

Stende er usikker på hvordan utviklingen vil være i inneværende år.

En annen konsekvens av pandemien var utsettelsen av bryllup og andre arrangementer hvor vi liker å pynte oss. Et stort etterslep av stasligheter og mye oppsparte midler bidro til et solid comeback også for klesbutikkene. Likevel ser vi at veksten dabbet av på høsten da strøm og renteutgifter virkelig begynte å bite. Hvordan utviklingen vil være i 2023 er ekstremt vanskelig å spå, sier Stende.

For nettbutikkene var veksten av salget innen klær og sko lavere sammenlignet med totalmarkedet. Handelen av klær og sko i utenlandske nettbutikker med internasjonale betalingskort gikk ned hele 18,8 prosent.

Del artikkel: