Stor økning i konkurser: ”Detaljhandelen sliter”

Konkurstallene innen detaljhandel er opp 52 prosent hittil i år.

Ifølge en pressemelding fra det globale beslutningsdata- og analyseselskapet Dun & Bradstreet fortsetter antallet konkurser å øke i september. Antallet konkurser i september er 1,9 prosent høyere sammenlignet med samme periode i 2022, hvorav totalt 372 bedrifter har gått konkurs i september.

Spesielt utsatt er detaljhandelen og konkurstallene er opp 52 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i 2022.

Annonse

Norges Bank har siden september 2021 økt styringsrenten med 4 prosentpoeng i et forsøk på å kontrollere nordmenns forbruk, og bransjetrenden kan hinte om at de pengepolitiske virkemidlene fra sentralbanken har effekt, sier Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet.

Nordmenn er blitt mer forsiktige i forbruket sitt, som lavmarginbransjer som detaljhandel spesielt merker. Videre merker også hotell/restaurant-bransjen at vi kanskje ikke unner oss like mange luksusgoder som tidligere, fortsetter Almskog.

LES OGSÅ: Et rekordhøyt antall konkurser: “2019-nivå”

Stor økning i Troms og Finnmark

Enkelte fylker har vært mer utsatt enn andre.

Så langt har Nordland hatt den største prosentvise økningen, med 44,2 prosent sammenlignet med januar-september i fjor. Nordland kommer også dårlig ut når man ser på september isolert, med en økning på 44,4 prosent, sammenlignet med september 2022.

Verst ut kommer imidlertid Troms og Finnmark med en prosentvis økning på 150 prosent i september, sammenlignet med september 2022.

I Oslo og Viken har konkursene steget med hhv. 22,1 og 7,5 prosent i september, sammenlignet med samme periode i fjor.

I likhet med april legger konkurstallene i september seg på samme nivå som de tre siste årene, som i begge månedstilfeller er lavere sammenlignet med årene før pandemien. Landets nordligste områder fortsetter en bekymringsverdig negativ trend, men det er viktig å legge til grunn at lave konkurstall, slik vi har sett de siste årene, vil gjøre at variasjonen er stor både fra måned til måned og mellom fylkene, sier Almskog.

Annonse

LES OGSÅ: Konkursliste: Detaljhandelen særlig hardt rammet

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!