Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Storm i sjøfraktmarkedet - kostnadene har økt med 300 prosent

Christian Flatum, direktør for sjøfrakt i Schenker Norge
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Påvirker tilgangen på varer.

ANNONSE

Det har vært en dramatisk utvikling i kapasitetssituasjonen for sjøfrakt, og transportkonsernet Schenker meddeler at de siste måneders unormale omstendigheter har skapt en stor ubalanse i tilgjengelige lasteenheter. Dette kan skape store problemer for næringslivet og forbrukere i tiden fremover.

Knappheten på kapasitet skal ha medført en økning i fraktkostnader på nærmere 300 prosent. Sannsynligvis vil det øke ytterligere i tiden fremover.

Vi vil nok se ytterligere økning i januar og februar i 2021. Dette er høyst unormalt, og mange bedrifter fortviler over høye frakter og at man i verste fall ikke får hjem varer til butikkhyllene når sesongen starter. Her vil det nok også bli tilsvarende situasjon i nettbutikkene, sier Christian Flatum, som er direktør for sjøfrakt i Schenker, i en pressemelding.

Avventer

Flatum forteller også at selv om man skulle velge å ta disse økte kostnadene er det heller ikke sikkert man får plass på båtene, da det er rift om plassene, og den knappe tilgangen gjør det hele lite forutsigbart. Dette betyr at en del av sesongvarene for vårsesongen 2021 ikke blir å finne i butikk.

Det skulle nå vært store mengder hagemøbler og produkter til hus og hjem, i sjøen nå, men her ser vi at man avventer. Det som også vil skje, er at vi nok vil registrere en prisøkning der man har valgt å hente hjem varer under disse omstendighetene. Innenfor frakt av biler fra Asia kan det fort slå ut ganske betydelig på nybilprisene.

Han tror situasjonen vil kunne føre til at man i større grad vil gjøre innkjøp i Europa, men det vil nok påvirke prisnivået oppover og gjøre et ekstra innhugg i kjøpers lommebok.

Regjeringen har gitt noen avgiftslettelser i Statsbudsjettet, men det monner lite i denne situasjonen. Det er fare for at bedrifter som nå ikke har økonomi til å handle under disse forholdene kan få problemer med å opprettholde driften. Store internasjonale selskaper med finansielle muskler takler dette, men mindre selskaper står i fare for å bukke under.

Del artikkel: