Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Synsam rapporterer datainnbrudd: ”Et utpresningsvirus”

therese.karlsrud.haugen

Bekrefter hackerangrep etter at nettbutikk og kassesystem var nede.

ANNONSE

I midten av september var Synsams nettbutikk nede i godt over én uke. Det ble gjort kjent at brillekjeden trolig var utsatt for et hackerangrep, som i en periode også gikk utover kassesystemet i butikkene. Dette etter at Håkon Lønmo, sjef for cybersikkerhet i BDO, oppdaget en mystisk melding fra løsepengeviruset Revil Ransomware.

Synsams systemer er nå oppe og går igjen, men hva som egentlig skjedde har vært uklart. Nå skal NRKBeta, som var den første til å omtale saken, ha fått innsyn i to avviksmeldinger sendt til det norske og svenske datatilsynet hvor Synsam bekrefter datainnbrudd.

Et utpresningsvirus har tatt seg inn i deler at våre IT-systemer, står det i den norske avviksmeldingen.

Den norske avviksmeldingen ble datert 17. september, to dager etter at systemet ble angrepet.

Noen innenfor eller utenfor organisasjonen har fått tilgang til informasjon utenfor sin autorisasjon. Vi ønsker å unnta fra offentligheten, fordi dette pågår nå, og vi ønsker ikke at angriperen kan få ta del i våre tiltak, skrev selskapet i meldingen.

Har startet utredning

Synsam Group meddeler å ha startet en undersøkelse, men ønsker fremdeles ikke kommentere ytterligere mens saken pågår.

På spørsmål om hvorfor ikke Synsam har ønsket å bekrefte opplysningene om løsepengeviruset offentlig, svarer kommunikasjonsdirektør Jenny Fridh følgende til NRK:

Synsam-gruppen kommenterer ikke på spørsmål om sikkerhet.

Del artikkel: