Telias teknologiske innovasjon avtok ikke da COVID rammet

Telia har implementert og forbedret sin detaljhandelsplattform i årevis ved hjelp av den Estland-baserte programvareleverandøren Helmes.

Telia og Helmes har hatt et 20 år langt samarbeid innen utvikling av logistikk, forsyningskjede og detaljhandelsløsninger. Siden Helmes hadde omfattende kunnskap både om feltet og om Telia, ble utvikling knyttet salgssystemet også gitt til Helmes. Helmes har tatt en ledende rolle i implementering av Telias detaljhandelsløsninger i Norge, men også i Finland og Danmark.

Da COVID rammet, ble nesten ingen rutiner endret. Arbeidet med programvareutvikling fortsatte som før. Siden teamet til Helmes hovedsakelig er basert i Tallinn og teamet til Telia i Oslo, var alle rutiner virtuelle fra dag 1. "Vi har samarbeidet virtuelt fra starten av", sier Bjørn Melling, leder for POS/detaljhandel i Telia Norge.

Daniel Kraft, leveringssjefen i Helmes, sier: "Vi har alltid tatt til orde for smidige og slanke prinsipper. Gjennom årene har vi bygget opp et selvorganiserende team med høy grad av autonomi og mestring, slik at vi har vært i stand til å tilpasse oss alle omstendigheter. Jeg så ingen innvirkning på teamets prestasjoner da COVID rammet."

Når det gjelder alle nye satsinger, antar partene at det meste av arbeidet må fjernhåndteres. Kvartalsvise eller halvårlige møter ansikt til ansikt avholdes hvis mulig. I tillegg til langsiktig planlegging avsettes det alltid tid til analyse av samarbeidet.

Når har du behov for en tilpasset detaljhandelsplattform?

I mange tilfeller er standard e-handels- eller detaljhandelsplattformer tilstrekkelige, og du trenger bare å implementere noen grensesnitt til et datavarehus eller Power BI-rapporteringssenter. 

Ved mer komplekse detaljhandelsprosesser må noen komponenter derimot utvikles fra starten av. 

Et eksempel på det kan være i et oppsett som omfatter flere salgskanaler, varehus og leveringspartnere. Det kan være at hver av dem bruker forskjellige grensesnitt, og en tilpasset tilnærming kan være nødvendig for å slå dem sammen til en enhetlig verdikjede.

Et annet tilfelle er når du trenger en sømløs integrasjon mellom en e-butikk og fysiske butikker. Telias Klikk & Hent lar kundene kjøpe telefonen i e-butikken og hente den umiddelbart i butikken. Å utvikle en sømløs integrasjon med hyllekomponenter ville vært umulig.

Å vente på programvareoppgraderinger av hylleproduktene vil også betraktelig redusere muligheten til å reagere til forretningsmuligheter. Med skreddersydde løsninger har organisasjonen en forbedret evne til å lansere nye tilbud til markedet. 

Å ha en servicepartner i utlandet

Tiina Link, som før Helmes har jobbet med bedriftsutvikling i 17 år sammen med Innovasjon Norge  og norske selskaper i de baltiske landene, forteller at norske selskaper ofte reduserer enkelte budsjettkostnader med 50% ved å velge en estisk leverandør. Hun understreker viktigheten av at det må være riktig samarbeidspartner. Hun er sikker på at Helmes, med sin tekniske kompetanse, nordiske verdier og små og motiverte team gjør selskapet til en drømmepartner.