"Har blitt enda hardere"
I år består juryen av Donna Kastrati, gründeren av Hun Etablerer Ressursprogrammet (HER), Michaela Berglund, gründeren av Feminvest og Stian M. Larsen, direktør i Ignite Capital.
Kastrati og Berglund er begge eksempler på kvinner som har satset og rodd i land vellykkede satsinger, på tross av utfordringer som manglende interesse fra eksterne investorer.
HER hjelper i dag kvinnelige gründere gjennom sin digitale plattform, på samme vis som Feminvest som jobber for å akselerere kvinnelig eierskap og samler nærmere 50 000 kvinnelige investorer og entreprenører i sitt fellesskap.
Konferansier under The Pitch er Hans-Petter Nygård-Hansen, og vi må derfor spørre.
Mener han fremdeles at kvinner er gründer-kvinners verste fiende?
Siden jeg skrev den artikkelen for to år siden virker det dessverre som om situasjonen for kvinnelige gründere ikke er blitt noe bedre. Tvert i mot, egentlig. Andelen kvinner som starter nye selskaper har faktisk gått ned, noe som kan tilskrives flere faktorer, inkludert økte priser, økt økonomisk usikkerhet, manglende insentiver og strengere skatteregler fra dagens regjering, forteller Nygård-Hansen til Netthandel.
Han mener faktorene nevnt ovenfor, kombinert med et vanskeligere marked for å hente inn kapital, har ført til at færre kvinner våger å satse.
Resultatet er at det tøffe miljøet jeg skrev om i 2022, nå har blitt enda hardere, hvor det kan virke som at kvinner har et stort behov for å "feire" hverandres feiltrinn, spesielt i sosiale medier, fremfor å støtte og løfte hverandre opp. Dette er en utvikling vi må snu, fordi Norge trenger et mye bredere mangfold av gründere for å sikre fremtidig innovasjon og vekst .
"Ideer som utfordrer status quo"
Også Kastrati mener det er viktig å skape en kultur hvor flere heier på hverandre.
Jeg tror på at endring begynner med handling, og det er derfor jeg ser The Pitch som en unik plattform for å løfte frem morgendagens gründere. Når vi snakker om å utfordre etablerte normer og åpne nye dører for innovasjon, handler det ikke bare om kapital. Det handler om samhold – å skape rom hvor gründere, spesielt kvinner, heier på hverandre fremfor å konkurrere mot hverandre.
Videre kommer hun med en klar oppfordring til oppstartsselskaper som i år skal delta på The Pitch.
Som gründer av HER har jeg erfart hvor viktig nettverk og støttestrukturer er for suksess, og det er nettopp dette vi trenger mer av i dagens gründerlandskap. Min oppfordring til gründere som skal pitche under NXT Nordic 2024 er enkel: Tør å utfordre, men vis samtidig hvordan dere kan skape reell og bærekraftig verdi. Jeg håper å se ideer som både utfordrer status quo og har en klar strategi for hvordan de skal vokse og trives i markedet. For meg handler det ikke bare om innovasjon, men om langsiktig potensial og evnen til å bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Den som roper høyest…?
Tidligere denne uken la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Blant annet viser regjeringen til en økt satsing på gründere – ved å styrke innsatsen for oppstartsbedrifter med 52 millioner kroner.
Dessuten skal deler av satsingen brukes til å styrke Innovasjon Norges arbeid for gründerskap blant kvinner.
Kastrati skrev et positivt ladet innlegg om budsjettøkningen som vil komme kvinnelige gründere til gode, og sendte dette til fire av landets største aviser, men ingen ville publisere det. Det var for positivt, var tilbakemeldingen da hun spurte hvorfor.
Kanskje er det sånn, at det hadde vært mer fristende å publisere et innlegg av “sint kvinne” som heller ville hatt mer? En som hadde ropt høyere?
Norge faller på innovasjon
Det er i hvert fall ingen mangel på medieartikler om den såkalte “exit-skatten”, altså utflyttningsskatten. Forslaget fra regjeringen innebærer at de kan hente 100 millioner kroner i økte inntekter, deretter 1,2 milliarder kroner etter 12 år.
Dette ved å skattlegge personer som flytter fra Norge med urealiserte gevinster på aksjer eller andre verdipapirer. Denne beregningen er imidlertid “meget usikker” ifølge regjeringen selv. Askeladden & Co-gründer Marthin Schütt er en av dem som har rettet kritikk mot forslaget, som i dette intervjuet med E24.
Norge trenger flere gründere. Faktisk 30 prosent flere hvert år, frem til 2040, ifølge DNB. Samtidig viser den årlige rapporten Global Innovation Index at Norge har en lang vei å gå. Norge faller til en 21. plass på indeksen – 19 plasser bak nabolandet Sverige.
Kvinne eller mann. Vi trenger gründere, og vi gründere som heier hverandre opp og frem. NXT Nordic søker å være en plattform hvor det er lav terskel for å pitche og hvor gründere kan inspirere hverandre.
Hva håper dere å se på The Pitch under NXT Nordic 2024?
Jeg håper å se løsninger som viser hvordan nye ideer kan utfordre etablerte markeder, men samtidig også ivareta bærekraft og samfunnsansvar. Dette handler ikke bare om å presentere gode produkter eller tjenester, men også om å demonstrere en tydelig strategi for vekst og skalering, sier Nygård-Hansen, før han fortsetter:
Jeg ønsker å se startups som kan kombinere innovasjon med solide forretningsmodeller, og som har evnen til å tiltrekke seg investorer på grunn av deres langsiktige potensial. For å sikre videre suksess, er det også viktig at vinnerne får den støtten de trenger i etterkant, både i form av kapital og rådgivning – slik at de kan ta steget fra å være lovende ideer til å bli etablerte aktører i markedet. I år er det særlig spennende at det er flere kvinnelige gründere og et mangfold av bakgrunner blant deltakerne, noe som viser at vi er på vei mot et mer inkluderende og bredt sammensatt gründermiljø.
Kastrati håper naturlig nok å se kvinnelige gründere på scenen under The Pitch.
Som gründer selv vet jeg at veien til suksess kan være lang og krevende. Derfor er det essensielt at vi står sammen og skaper en kultur hvor vi løfter hverandre opp. Jeg oppfordrer spesielt alle kvinnelige gründere til å utnytte plattformer som NXT til å vise hva de er gode for – ikke bare for å vinne, men for å inspirere andre til å ta det samme steget. Det er først når vi begynner å støtte hverandre at vi virkelig kan forandre gründermiljøet til det bedre, sier Kastrati.