ANNONSE

Til nyttår blir det merverdiavgift på all netthandel fra utlandet

Rune Langsø Johansen, avdelingsdirektør i Skatteetaten.
Foto: Skatteetaten
Den midlertidige overgangsordningen avvikles 1. januar, 2024.
Linn Adine Andersen
ANNONSE

Så nærmer dagen seg. Etter mange år med mye frem og tilbake, vedtok Stortinget 1. januar 2020 bestemt at 350-kronersgrensen skulle avvikles for næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og varer som ilegges særavgifter.

Senere samme år ble grensen avviklet for alle andre varer. Samtidig ble en midlertidig overgangsordning innført, og det er denne som nå avvikles 1. januar 2024.

Etter nyttår må man altså betale merverdiavgift og eventuell toll på kjøp under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, en avgjørelse som da den ble tatt gledet Virke som lenge har, og fremdeles kjemper for like konkurransevilkår mellom norske og utenlandske nettbutikker.

Når det midlertidige deklareringsunntaket avvikles, vil alle varer utenfor VOEC-ordningen stoppes for oppkreving av merverdiavgift og eventuell toll ved innførsel til Norge. VOEC-ordningen er en forenklet registrerings- og rapporteringsordning for virksomheter som ikke er hjemmehørende i Norge, og som tilbyr varer og fjernleverbare tjenester, inkludert elektroniske tjenester.

Det er kun MVA på salg av varer og tjenester til privatpersoner, B2C, som skal beregnes og betales via den forenklede ordningen. Ikke til næringsdrivende kunder, B2B, i Norge, forteller Rune Langsø Johansen, avdelingsdirektør i Skatteetaten, til Netthandel.

2300 selskaper registrert

VOEC (Vat on E-commerce) ble innført i 2020, og er et norsk register for merverdiavgift på netthandel som skal forenkle registreringen og rapporteringen av merverdiavgift for utenlandske selskaper til den norske stat.

Alle utenlandske nettbutikker og markedsplasser plikter å registrere seg i VOEC, eller det ordinære mva-registeret, når den totale omsetningen til mottakere i Norge overstiger 50 000 kroner i løpet av en 12 måneders periode.

Skatteetaten forvalter VOEC-registeret og det er nå over 2300 selskaper registrert i ordningen. Vi jobber for å registrere nettbutikker fortløpende, men forbrukere bør sjekke om de betaler norsk merverdiavgift i kassen i nettbutikken når de handler, sier Rune Langsø Johansen, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

Hvis en utenlandsk nettbutikk ikke er registrert i VOEC, vil varene bestilt hos aktøren bli stoppet ved innførsel til Norge for betaling av merverdiavgift samt eventuell toll.

OEC (VAT on E-commerce). Hvis nettbutikken ikke er registrert, vil varen bli stoppet ved innførsel til Norge for betaling av merverdiavgift og eventuell toll.

Globale aktører i registeret

En kjapp titt i listen over registrerte nettbutikker og markedsplasser viser at det er desidert flest danske og svenske aktører som har registeret seg i VOEC så langt, men listen viser aktører fra hele verden over.

Deriblant finner vi også gigantene Amazon og Temu. Sistnevnte har det siste året etablert en sterk tilstedeværelse i nabolandet Sverige.

Del artikkel: