Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Trendbrudd: Konkursene falt kraftig i mars – "Det verste er kanskje over"

Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway. // Foto: Creditsafe
"Kan tyde på at vi tok den verste støyten i 2023".
Jimmy Andersson

Etter et år med kraftig økning i antall konkurser ser trenden ut til å ha snudd, eller i det minste å ha flatet ut.

Ifølge nye tall fra Creditsafe gikk 263 norske selskaper konkurs i mars. En nedgang på hele 35 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

LES OGSÅ: Konkursliste: Disse nettbutikkene måtte stenge dørene i mars

ANNONSE

Denne kraftige nedgangen påvirker også tallene for kvartalet i sin helhet. 957 konkurser i løpet av årets tre første måneder gir en nedgang på 12 prosent sammenlignet med 1085 konkurser i samme periode i fjor.

Det er viktig å merke seg at mars var en kortere måned i år, fordi påsken kom tidlig. Derfor gir nok ikke tallene et helt riktig bilde. Jeg tror likevel at nedgangen vi ser trumfer konkursene som ikke ble registrert grunnet påsken, og at vi i verste fall ville sett en flat kurve dersom mars var en normal måned, kommenterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Ett snillere konkursår

Nå håper Fjærestad at den verste konkursperioden er over. Som mange andre fryktet han at konkursutviklingen vi så i 2023 ville fortsette også i år, men nå tyder tallenes tale på at vi muligens står overfor et noe “snillere” konkursår enn ventet.

Det er ennå for tidlig å si noe sikkert, men tendensen nå viser en svak nedgang. Konkurstallene er jevnt over høye, men vi ser ikke den samme økningen så langt. Det kan tyde på at vi tok den verste støyten i 2023, og at det verste kanskje er over, sier Fjærestad.

Samtidig påpeker han at vi i år sammenligner med et betydelig høyere konkursnivå enn hva vi har gjort tidligere år.

Men alt peker nå mot at konsekvensene av pandemien, og de påfølgende krisene som har rammet oss, ikke ble så alvorlige som vi kanskje hadde trodd. Til tross for utfordringer og tøffe tider, spesielt innen bygg og anlegg, går norsk næringsliv alt i alt veldig bra.

Grønne tall

Mars måned ble en opptur også for byggebransjen, som har slitt kraftig den siste tiden. 75 konkurser i mars tilsvarer en nedgang på 20 prosent, sammenlignet med 94 konkurser i samme måned i fjor.

Det samme mønsteret repeteres også i de øvrige bransjene som til vanlig topper konkursstatistikkene. Serveringsvirksomhet hadde en nedgang på 31 prosent og innen detaljhandelen så vi en nedgang på 15 prosent.

Blant landets fylker viser statistikkene grønne tall nærmest over hele linjen. Kun tre av landets 15 fylker, Finnmark, Troms samt Møre og Romsdal, hadde en økning i konkurser i mars.

Del artikkel: