Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Varsler milliardgebyr til norske dagligvarekjeder

Konkurransedirektør Lars Sørgard.
therese.karlsrud.haugen

"Vi ser svært alvorlig på denne typen koordinering"

ANNONSE

Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har fått varsler fra Konkurransetilsynet, som innebærer totalt 21 milliarder kroner i gebyrer. Dette fordi tilsynet mener at dagligvarekjedene har samarbeidet på en måte som kan ha ført til høyere dagligvarepriser for forbrukerne.

Samarbeidet gjelder prisjegervirksomheten til kjedene, hvor Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at kjedene har brukt informasjonen fra prisjegerne til å koordinere prisingen.

Vi ser svært alvorlig på denne typen koordinering, og har derfor varslet at vi vurderer å ilegge overtredelsesgebyr, sier konkurransedirektør Lars Sørgard, i en kommentar.

I 2018 foretok Konkurransetilsynet en uanmeldt kontroll hos Norgesgruppen, Coop og Rema 1000. Bakgrunnen var mistanke om at disse dagligvarekjedene opptrådte i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid gjennom å gi hverandre tilgang til strategisk markedsinformasjon.

Kjedene har gitt uttrykk for at de har benyttet informasjonen til å konkurrere hardt. Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er imidlertid at dagligvarekjedene har brukt prisinformasjonen til å begrense konkurransen. De har i en rekke tilfeller brukt informasjonen på en slik måte at det kan ha løftet prisene, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Tilsynet varsler at Norgesgruppen ASA ilegges et gebyr på 8,8 milliarder kroner, Coop Norge SA ilegges et gebyr på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 AS ilegges et gebyr på 7,4 milliarder kroner.

Vurderingene i varselet er dog foreløpige og det er ikke truffet endelig vedtak i saken. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet.

Del artikkel: