Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Venter historisk vekst - julehandel for 120 milliarder kroner

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

"Dette er annerledesåret"

ANNONSE

Virkes julehandelsprognose anslår at vi kommer til å handle for 57 milliarder kroner i november og 63 milliarder i desember, noe som er en samlet økning på 10,5 prosent fra i fjor.  

Prognosen, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke, viser at bare i desember vil hver og en av oss bruke 11 760 kroner på julehandelen i år, over 1 100 kroner opp fra i fjor.  

LES OGSÅ: Ekspertene om Black Friday: "En ekstrem belastning"

Dette er annerledesåret, og julehandelen er intet unntak. Koronapandemien og stengte grenser bidrar til at vi forventer historisk vekst i årets julehandel. Samtidig er det store forskjeller på tvers av  bransjer og geografi, og en del virksomheter sliter tungt nå som smittevernstiltakene er strammet inn  i igjen, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel, i en pressemelding. 

Vinnerne i årets julehandel er mat og drikke, elektronikk, lavprisbutikker med bredt vareutvalg og netthandel.  Sentrumshandelen i de største byene, hvor bransjer som klær, sko og mote utgjør en stor del av bildet, vil få det tøft på grunn av at så mange sitter på hjemmekontor.  

De som lever av det vi putter i kroppen og i hjemmene våre gjør det godt, mens de som lever av det vi putter på kroppen sliter. Klær, sko og mote har vært hardest rammet av koronakrisen til nå og hadde virkelig trengt tidenes julehandel, sier Andersen.  

15,5 milliarder på Black Week

Slik man har sett tidligere, vil julehandelen fortsette å flytte seg mer fra desember til november. I fjor utgjorde novemberhandelen 47,2 prosent av detaljhandelen i årets to siste måneder. I år er det antatt at andelen vil øke til 47,6 prosent.  

Under årets Black Week anslår Virke en omsetning på 15,5 milliarder kroner, som er 1,5 milliarder mer enn i fjor. Samtidig forventer man et fall på selve Black Friday med 10 prosent til 3,3 milliarder kroner.

Utviklingen til en hel tilbudsuke har skjedd over mange år. Pandemien vil antagelig forsterke denne utviklingen med at de gode tilbudene spres over hele Black Week, og dager ellers i november.  Kampanjedagene i november blir bare viktigere, og mange vil nok handle mer på nett, sier Virke direktøren. 

NHO har tidligere anslått 126 milliarder kroner i årets to julemåneder, mens Oslo Handelsstands Forening har estimert 117 milliarder kroner.

Del artikkel: