Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Virke får 10 millioner til sirkulær økonomi i handels- og tjenestenæringen

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. 
therese.karlsrud.haugen

Skal disponere midler fra regjeringens grønne omstillingspakke.

ANNONSE

Den grønne omstillingspakken regjeringen la fram 29.mai inneholder 10 millioner kroner til kompetanseprosjekter som skal fremme en mer sirkulær økonomi i handelen. Midlene skal disponeres av handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke.

En sirkulær økonomi handler om blant annet innhold i produkter, emballasjeløsninger, hvordan produkter kan repareres og gjenbrukes, selges på nytt eller pantes, og om hvordan løsninger blir attraktive for forbrukerne. 

Norge må følge EU på den grønne veien ut av koronakrisen. Vi må rigge oss for fremtiden samtidig som vi hjelper virksomhetene gjennom krisen. Disse midlene vil hjelpe næringene som sysselsetter 8 av 10 nordmenn opp av startgropen i utviklingen av sirkulære produkter, tjenester og forretningsmodeller, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Regjeringen har foreslått å bevilge totalt 3,6 milliarder kroner til ulike tiltak for å skape en grønn fremtid.

Både fysisk og netthandel

EU forventer at overgangen til en sirkulær økonomi vil skape 700 000 nye arbeidsplasser, og øke den økonomiske veksten med 0,5 prosent innen 2023. Regjeringens nasjonale strategi forventes før jul. 

Mange av Virkes medlemmer er godt i gang med å utforske den sirkulære økonomien, men med EUs nye handlingsplan for en sirkulær økonomi må dette arbeidet forsterkes. Vi er i starten av å finne ut hva en sirkulærøkonomi egentlig er. Nå skal vi bruke midlene for å gjøre det mer relevant for norsk handels- og tjenestenæring slik at den kan gi norske forbrukere muligheten til å handle bærekraftig, sier Horneland Kristensen.

Stortinget må vedta budsjettet innen 19. juni før Virke mottar oppdraget fra Klima- og miljødepartementet.

Vi håper å kunne gå i gang med å utvikle innsikt, kunnskap og kompetansetilbud til norsk handel, både fysisk og netthandel om hva omstilling til en sirkulær økonomi vil innebære. Om enkeltbedrifter kan motta direkte støtte er lite sannsynlig, men midlene skal helt klart komme virksomhetene til gode, skriver Virke i en mail til Ehandel.

Del artikkel: