Virke om de nye tiltakene: ”Vil gå ut over sentrumshandelen”

Forventes dog en økning i netthandel.

Virkes julehandelsstatistikk viser at julehandelen i uke 48 overgikk rekordåret 2020 med beskjedne 0,8 prosent. Sammenlignet med 2019 er dette dog betydelig høyere tall.

Dessuten forventes det en økning i netthandel nå inn mot julehøytiden, da den nye virusvarianten omikron fører til strengere restriksjoner og smittevernstiltak landet over.

Annonse

Forrige uke var den siste før det ble innført omfattende smitteverntiltak, og dermed fortsatte utviklingen vi har sett hittil i julehandelen med oppgang for klær og sko og nedgang for mat og drikke og hus og hjem. Det har vært mye handel i fysiske butikker på kjøpesentre. De neste ukene vil vi nok se bildet endre seg, ettersom folks handle- og bevegelsesmønstre forandres, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, i en pressemelding.

NHO meldte i slutten av november at grensehandelen var på vei tilbake til normalen, og administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, varslet at det haster å ta grep om vi ønsker oss en ny normal uten handelslekkasje til nabolandet Sverige. Nå forventes det mindre sentrums- og grensehandel i de kommende ukene.

LES OGSÅ: Grensehandelen på vei tilbake til normalen: "Det haster å ta grep"

Flere vil nok velge å kjøpe varer på nettet når det kommer restriksjoner, og når mange blir værende på hjemmekontor vil det også gå ut over sentrumshandelen. På den annen side er det sannsynlig at det vil bli mindre grensehandel enn det lå an til, sier Hammerstad.

Det kommer dessuten frem i Virkes statistikk at det er kategoriene kles-, sko- og veskebutikker som gjorde det aller best forrige handelsuke. Fra en nedgang på 9,7 prosent i 2020 har disse butikkene nå snudd til en oppgang på 21,6 prosent i år.

For butikkene innen hus og hjem, samt mat og drikke, sank omsetningen med henholdsvis 5,8 og 7 prosent i år sammenlignet med i 2020. Virkes julehandelsstatistikk er utarbeidet av Kvarud Analyse og baserer seg på resultater fra 200 kjøpesentre.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!