ANNONSE

Virke om norsk retailtech – har doblet omsetningen: "Vil trenge frisk kapital"

Bransjedirektør for teknologi i Virke, Sigri Sevaldsen // Foto: Virke
Etterspør en reell satsing på norske teknologiselskaper.
Linn Adine Andersen

I en ny rapport har Hovedorganisasjonen Virke kartlagt norsk handelsteknologi, også kjent som retailtech.

Kartleggingen omfatter 130 retailtech-aktører, som har doblet omsetningen fra 2019 til 2023. I 2023 var omsetningen på 15,6 milliarder kroner, og bransjen sysselsetter nå over 3500 personer i Norge.

Retailtech er med på å digitalisere hele prosessen fra kundens første kontakt til betaling, og inkluderer innovative verktøy for betaling, kundeengasjement, personalisert shopping, lagerstyring og analyse av forbrukeratferd.

Sigri Sevaldsen, bransjedirektør for teknologi i Virke, uttaler at hun ser frem til en fremtid der handelsrelaterte, tekniske utfordringer vil bli en ting fra fortiden.

Det er irriterende å holde styr på kundeklubber, innlogginger og ulike betalingsløsninger. I fremtiden kan vi le av de tekniske humpene som har vært i veien når vi handler. Jeg tror vi vil se skreddersydde, personlige løsninger som sparer oss for tid og irritasjon, sier Sigri Sevaldsen, bransjedirektør for teknologi i Virke, og legger til at hun håper mange av disse løsningene vil være norske.

ANNONSE

Mener Exit-skatten må fjernes

Den sterke veksten i retailtech-bransjen de siste årene viser stor optimisme, og Norge har et uforløst potensial til å bli en ledende eksportnasjon innen teknologiløsninger for handelsnæringen, mener Virke.

Hele 70 prosent av retailtech-aktørene rapporterer at de allerede eksporterer til utlandet.

Det skjer vanvittig mye spennende i krysningspunktet mellom tradisjonell handel og teknologiutvikling i Norge nå. Det utvikles mer og bedre teknologi som både gagner norske forbrukere og norsk næringsliv, sier Sevaldsen.

Samtidig har mange norske retailtech-selskaper stått overfor utfordringer knyttet til tilgang på risikokapital og en skattepolitikk som ikke gir konkurransedyktige vilkår for norske eiere og gründere.

Ifølge rapporten "European tech in 2023" falt investeringer i risikokapital med 33 prosent i Norge i 2023, noe som har hindret vekst i flere selskaper.

Halvparten av selskapene vi har kartlagt mener at manglende kapital og finansiering har vært en vesentlig hindring for vekst. Like mange sier selskapet deres vil trenge frisk kapital i løpet av de neste 18 månedene, sier Sevaldsen.

Virke etterspør nå en reell satsing på teknologiselskaper, med forbedret skattepolitikk for å støtte oppstartsbedrifter og gründere.

Vi trenger bedre skattepolitikk for tech-bedrifter og gründere. For å gjøre det enklere å drive virksomhet i Norge og likebehandle norske og utenlandske eiere, bør formueskatten fjernes på verdier i bedriftene. Exit-skatten rammer også gründere hardt, og gjør det vanskelig for oppstartsbedrifter å operere utenfor Norge og hente utenlandsk arbeidskraft. Den bør fjernes umiddelbart, sier Sevaldsen.

Del artikkel: