Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Wish om fjerning av 350-kronersgrensen: “Vi er mer positive nå”

Pressebilde: Wish
Håvard Stjernen, Norgessjef i Wish.
therese.karlsrud.haugen

Nå blir netthandel fra utlandet dyrere for norske kunder. 

ANNONSE

Fra og med 1. januar i år ble 350-kronersgrensen fjernet på mat og drikke, og fra 1. april fjernes den også på andre varer. Det betyr at moms må betales fra første krone ved bestillinger fra utenlandske nettbutikker - et tiltak som er ment for å bedre konkurransevilkår for norske butikker. 

LES OGSÅ: 350-kronersgrensen fjernes - erstattes av ny tollgrense for klær

I den forbindelse lanseres det en ny og forenklet ordning for innkreving av moms på disse øvrige varene opp til 3000 kroner. Utenlandske tilbydere, som selger varer til norske forbrukere, blir selv ansvarlige for å kreve inn moms på vegne av den norske staten. 

Fryktet kaos 

Nettgiganten Wish er en av de som har vokst seg store på billigprodukter og har tjent godt på å kunne sende småpakker under 350 kroner fra Kina til Norge. Wish var Norges mest nedlastede shoppingapp i fjor. 

Når Ehandel snakket med den amerikanske markedsplassen for rundt ett år siden var Norgessjef Håvard Stjernen skeptisk til å fjerne 350-kronersgrensen, med tanke på hvordan en teknisk løsning skulle se ut. Det har forandret seg nå.

LES OGSÅ: Wish vil ikke fjerne 350-kronersgrensen - tror alternativene er mye verre

Vi er mer positive nå og mener løsningen til Skatteetaten i Norge fungerer bra. Frykten for ett år siden var at man skulle havne i tilsvarende situasjon som Sverige var i for to år siden, hvor pakker stoppet på grensen og man opplevde fullt kaos. Nå er vi positive til hvordan debatten har utviklet seg i Norge på et politisk nivå, sier Stjernen, til Ehandel.

Overgangsordning

Både Wish og det norske postvesenet har uttrykt bekymring over å fjerne 350-kronersgrensen for tidlig, blant annet på grunn av risikoen for opphopning av pakker på grensen fordi forbrukere ikke skal ville betale momsen.

Den nye VOEC-løsningen (VAT On E-Commerce) til Skatteetaten tilrettelegger dog for at mva innkreves direkte i nettbutikken og at nettbutikken betaler mva kvartalvis til norske skattemyndigheter. Mva vil derfor ikke bli krevd inn på VOEC-varer ved grensepassering. Neste år vil EU innføre tilsvarende ordning. 

Det viktigste for Wish er å ta vare på brukeropplevelsen og vi er derfor fornøyd med løsningen om å betale mva direkte til Skatteetaten i Norge. Konsumenten vil ikke merke noe.

LES OGSÅ: Viktig for Posten at 350-kronersgrensen ikke fjernes for tidlig

For å lette implementeringen av den nye ordningen vil det i første omgang bli en overgangsperiode, som i praksis betyr at 350-kronersgrensen består inntil videre. Dette for at man skal få muligheten til tekniske systemjusteringer og merke forsendelser riktig. Hvor lenge overgangen vil vare er usikkert. 

For å ha rett til et slikt begrenset ansvar, må nettbutikker og e-markedsplasser ta nødvendige steg for å overholde VOEC-ordningen så raskt som mulig, skriver Skatteetaten på sine sider. 

Søker flere norske merkevarer

Til tross for at fjerning av 350-kronersgrensen vil gjøre det dyrere for nordmenn å bestille småpakker fra utlandet, mener Wish at de fortsatt skal klare å holde prisene nede. 

Vi jobber med prising internt og vil fortsatte være konkurransedyktige. Det kommer naturlig nok til å bli noe dyrere, men det er ikke snakk om en økning på 25 prosent. 

Norge er blant Wish sine topp ti markeder i Europa med over 700 000 brukere, og selskapet har store planer for dette markedet fremover. 

Vi jobber med å rekruttere flere europeiske merkevarer til plattformen, og har som mål å få inn flere norske selskaper i løpet av dette året her, avslutter Stjernen.

Del artikkel: