XXL krever lovendring – vil gi nytt liv til sportsklær

Teamer opp med Kirkens Bymisjon.

XXL og Kirkens Bymisjon har inngått et samarbeid hvor førstnevnte ønsker å donere treningsklær som kjeden selv ikke får solgt. Alternativet er at de havner i søpla – noe som både hadde vært enklere og billigere for sportskjeden.

Nå ønsker XXL og Kirkens Bymisjon en lovendring som vil gjøre det enklere å gi nytt liv til klær og sportsutstyr.

Annonse

Dette er overskuddsvarer som vi i XXL av ulike årsaker ikke kan selge, og som tidligere til dels har blitt sett på som avfall. Vi bruker samarbeidet med Kirkens Bymisjon til å styrke våre prosesser og sikre at flere varer får et nytt liv, sier Are Knutsen, leder for tjenester i XXL, i en pressemelding.

Skatteloven og momsloven sier at man må betale uttaksmoms for å gi varer til gjenbruk. Hadde man destruert varen settes dens verdi til null, og slik slipper man moms.

Ved å gi varen til gjenbruk har altså varen fortsatt verdi, og denne beregnes momsen ut fra. Partene opplever mener det er et paradoks at man må betale for å donere varer.

Slik det er nå lønner deg seg for oss å kaste disse varene. Det er et paradoks når vi vet hvor aktivt både myndigheter og næringsliv ellers jobber for å finne frem til miljøvennlige løsninger og sette sirkulær økonomi i system, forteller Knutsen videre.

LES OGSÅ: EUs nye tekstilkrav – vil ha mindre bruk og kast

Tiden er inne for lovendring

Kirkens Bymisjon samler i dag inn tekstiler som sorteres før de distribueres til utlandet og primært går til gjenbruk. I følge organisasjonen går nesten alle tekstiler de leverer til totalt 22 land i og utenfor Europa til gjenbruk.

Nylig la EU frem en ny tekstilstrategi som skal stille strengere krav til tekstilprodusenter samt de som selger tekstiler. Dette for å oppnå bedre holdbarhet på plagg som produseres, samt sikre at materialene i plaggene kan resirkuleres.

Vi er glade for at aktører som XXL er i forkant og jobber bevisst med disse problemstillingene. Vårt mål er å redde tekstiler fra forbrenningsovner og gi de et lengre liv, samtidig som vi også skaper arbeidsplasser med virksomheten vår, sier Hege Stenmarck, daglig leder i Kirkens Bymisjon Miljø AS, og fortsetter:

Annonse

Skatteloven i Norge står i kontrast til den strategien som nå legges i Europa. Næringslivet må planlegge for de endringene som kommer de neste årene og derfor mener vi tiden er inne for å endre denne loven nå.

Samarbeidet mellom de to partene vil i første gang ta for seg et par paller med klær som sportskjeden har samlet opp over tid. Plaggene skal ifølge kjeden av ulike grunner ikke kunne selges.

LES OGSÅ: De gjør gull av tekstilavfall  – økte nettsalget med 150 prosent

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!