Zalando øker kundeveksten – men taper 2 milliarder mot 2021

"Våre langsiktige ambisjoner forblir uendret".

Den tyske motegiganten presenterer i dag sine tall for helåret 2022. Rapporten preges av fallende inntekter og resultat, men deler også noen lysglimt i form av økt kundevekst og en tydelig plan for å sikre inntekter fremover.

Inntektene for helåret 2022 endte på 16,8 millioner euro, hele 217,7 millioner euro mindre enn i 2021. I samme periode ender driftsresultatet på 184,6 millioner euro – til sammenligning mot 468,4 millioner euro i 2021.

Annonse

Aktive kunder øker fra 48,5 millioner til 51,2 millioner i løpet av 2022.

Det faktum at vi var i stand til å fortsette å utvide vår kundebase i det nåværende økonomiske miljøet viser at vår kjernestrategi virker. Vi vil at kundene våre skal elske Zalando og det er grunnen til at vi utdyper vårt forhold til dem. Å forstå deres behov og hva de liker, er avgjørende. Da vil de fortsette å komme tilbake til oss og bli lenger hos oss, sier Robert Gentz, co-CEO i en kommentar til rapporten.

Kostnadsbesparende tiltak

To uker tidligere, i slutten av februar, delte selskapets to administrerende direktører nyheten om at de ser seg nødt til å kutte hundrevis av stillinger for å spare penger. Zalando er på et oppdrag om å forenkle organisasjonen og ruste seg for fremtiden.

Selskapet startet i februar 2023 et program for å redusere kompleksitet og omfavne enkelthet, pragmatisme og nøysomhet. Dette innebærer å fjerne flere hundre overhead-roller på tvers av mange av Zalandos team, skriver selskapet i dag.

Det legges vekt på at kunderelasjoner er det viktigste for Zalando i tiden som kommer. En viktig del av dette igjen er oppkjøpet av Highsnobiety som allerede skal ha vist å gi resultater i form av engasjerte kunder.

Selv om 2022 var et utfordrende år for verden og bransjen som helhet, oppnådde Zalando også viktige milepæler, slik som lanseringen av vår adaptiv mote-kolleksjon og å bli den fremste investoren i Highsnobiety, sier Joanna Hummel, Zalandos direktør for Norden og Baltikum, før hun fortsetter:

Fra et lokalt perspektiv, feiret vi 10-årsjubileum i Norge i 2022, hyllet selvutfoldelse gjennom nordisk stil med vår vår/sommer-kampanje ‘Tør å vise det’, samt lanserte vår nordiske kjønnsnøytrale kolleksjon. I samarbeid med to av våre norske forbrukere, guidet vi våre kunder i hvordan de skulle kle seg til 17. mai. I år vil vi fortsette arbeidet med å tilby våre kunder et relevant sortiment med lokale og globale favoritter, i tillegg til en sømløs handleopplevelse. Vår visjon er å bli utgangspunktet for mote i Norge – for våre kunder, merkevarer og samarbeidspartnere. Vi ønsker å være den foretrukne plattformen for norske forbrukere når de er på jakt etter noe nytt til garderoben.

"Forblir uendret"

Justert driftsresultat forventes å være på mellom 280-350 millioner euro i 2023. Gentz har tro på at Zalando vil fortsette å vokse i fremtiden og at man til slutt vil ha kapret 10 prosent av det europeiske motemarkedet på 450 milliarder euro.

Annonse

Vår langsiktige ambisjoner forblir uendret, sier Gentz.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!