Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Advarer mot dropshipping: “Kan bli anmeldt”

Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet
Foto: Forbrukerrådet
Elisabeth Dahl Skjervheim

"Ulovlig handel har konsekvenser", sier Forbrukerrådet.

ANNONSE

Nå advarer Forbrukerrådet og Miljødirektoratet mot dropshipping. Ifølge Forbrukerrådet kan denne formen for netthandel få store konsekvenser for både forbrukere og selgere.

Bestiller du varer fra en dropshipping-aktør risikerer du høye tollregninger og produkter som ikke lever opp til forventningene. Og ønsker du å klage på produktet, kan du bli møtt av en tom nettside, forteller Forbrukerrådet.

Dropshipping har lenge blitt beskrevet som en enklere måte å tjene penger på. Som dropshipping-aktør har du egen nettbutikk, men ikke eget varelager, og du fungerer derfor kun som et bindeledd mellom en utenlandsk nettbutikk som selger varer og kunden.

Det er like lett å legge ned en nettbutikk som det er å opprette en. Når selgeren ser at trender dør ut og salget peker nedover, vil det derfor være fristende å legge ned hele virksomheten, sier Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet og fortsetter:

Ønsker du å benytte deg av angreretten eller reklamere på et produkt du har kjøpt, står du i praksis på bar bakke. For forbrukervernet er dette en krise.

Stort ansvar som selger

Videre understreker Forbrukerrådet at dropshipping-aktører ofte ikke er klar over det ansvaret de har ovenfor forbrukeren og derfor ofte står i fare for bryte markedsføringsloven eller regelverket for angrerett.

Sannheten er at du som selger er ansvarlig for at varene du selger er som avtalt. Er de av dårlig kvalitet eller har andre feil og mangler, må du for eksempel kunne tilby reparasjon eller omlevering, forteller Wennberg Gløersen og fortsetter:

Plastsandaler som skal lindre ryggsmerter og alger som fjerner acne – det finnes mange eksempler på udokumenterte helsepåstander når det reklameres for disse produktene.

Gjennom kontrollaksjoner har Miljødirektoratet avdekket at opp til 70 prosent av produktene fra dropshipping-butikker var ulovlige på grunn av innhold av helse- og miljøfarlige stoffer over grenseverdi.

Forbrukerrådet understreket at de som vil satse på dropshipping må vite at de har et stort ansvar.

Ulovlig handel har konsekvenser, og kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr eller anmeldelser, sier Forbrukerrådet avslutningsvis.

LES OGSÅ: Hacker tester ulike nettbutikker – har mottatt trusler og søksmål

Del artikkel: