Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

- Jeg tror vi får se mange oppkjøp i år. Det finnes ikke så mange nettbutikker som eies privat lenger

- Jeg tror vi får se mange oppkjøp i år. Det finnes ikke så mange nettbutikker som eies privat lenger
Staffan Mörndal, investeringspartner i Verdane Capital.
Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

To av Sveriges mest profilerte investorer er ikke i tvil. I år vil vi se en rekke oppkjøp og sammenslåinger av nettselskaper.

ANNONSE

- Jeg tror vi får se mange oppkjøp i år. Det finnes ikke så mange nettbutikker som eies privat lenger. Alle vurderer hvilke oppkjøp og sammenslåinger som skal gjøres, sier Staffan Mörndal, partner i investeringsselskapet Verdane Capital som har eierinteresser i nettbutikker som Boozt, Caliroots, Design Online og Mathem til Dagens Industri.

Han spår at flere selskaper vil se fordeler av å samarbeide rundt kundehåndtering, markedsføring, logistikk og lagerdrift. Han trekker også frem skalafordeler gjennom robotlager som naturligvis krever en stor investering, noe som igjen krever et stort volum.

Mörndal trekker frem sportsbransjen, kjæledyrbransjen, kosmetikkbransjen og interiørbransjen som eksempler på bransjer der vi i tiden fremover vil se konsolideringer.

Investoren trekker også frem kosttilskudd som et interessant segment, noe Orkla neppe er uenige i. De kjøpte før jul Gymgrossisten fra Qliro Group for 360 millioner svenske kroner.

Kjeder på oppkjøpsraid

Den profilerte svenske investoren får støtte av Susanne Najafi, partner i investeringsselskapet Backing Minds.  

- Vi ser ikke så mye på generelle e-handlere med brede målgrupper. I stedet leter vi etter nisjede varemerker som har potensial til å vokse globalt.

Hun tror også de store kjedene kommer til å være på offensiven i tiden fremover. 

- De store kjedene kommer til å starte egne saker innen sin kjernevirksomhet, og kanskje kjøpe nisjede aktører innen områder med helt andre produkter. Kleskjeder kjøper kanskje nettbutikker innen kosmetikk, hjeminnredning, barneprodukter eller tjenester, spekulerer Susanne Najafi. 

Er dette de mest aktulle for kjøp og salg?

Den svenske næringslivsavisen spekulerer i om selskaper som Dustin, NA-KD, Babyshop, Byggmax, Musti, H&M, Egmont og Adlibris kommer til å åpne sine velfylte lommebøker.

Norskeide Visma nevnes også, kanskje ikke så overraskende etter at de i fjor kjøpte opp nettselskapene Mystore og Trollweb.

Den norske nettgiganten Komplett Group nevnes derimot ikke som en av de mest oppkjøpssugne bedriftene. 

Blant de mest attraktive oppkjøpskandidatene finner vi foruten delvis norskeide Jollyroom, selskaper som Sportamore, KitchentimeCaliroots, Eleven, Royal Design, Linas Matkasse og Footway.

Andre selskaper igjen nevnes som mulige kandidater for børsen i løpet av året. Blant de mest aktuelle er kanskje Bygghemma, Ellos Group, Bubbleroom, Mathem, Pierce og Smartster.

Del artikkel: