Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Netthandelen øker i alle bransjer, men det er fortsatt ikke alt vi ønsker å handle på nett

Netthandelen øker i alle bransjer, men det er fortsatt ikke alt vi ønsker å handle på nett
Ann-Katrin Tottie framtidsanalytiker i ICA-konsernet spår at netthandelsveksten vil fortsette, men at andelen vil variere mye fra bransje til bransje.
Foto: Jessica Gow/TT / Etter tillatelse fra ICA Gruppen
Ole Martin N. Evensmo

En ny og omfattende rapport viser at forbrukerne handler mer på nett enn for et år siden, samtidig viser resultatene at det fortsatt er store forskjeller på hva man ønsker å handle på nett.

ANNONSE

Gjennom dybdeintervjuer med forskere og trendanalytikere, samt undersøkelser blant forbrukere og nyoppstartede selskaper har matvareselskapet ICA i rapporten "Lycka, Data, Mening - Konsumenten 2030 kartlagt holdninger og trender som vil forme utviklingen av handelen til 2030.

Om rapporten

Rapporten er lage av ICA sammen med trend- og iinnovasjonsbyrået Sprillo. Rapporten bygger på 
dybdeintervjuer med et 50-talls forskere, futurister og startups, samt et 30-talls eksterne rapporter, et 100-talls artikler og en rekke workshops med representanter for ICA. I tillegg til dette bygger rapporten på en kvantitativ undersøkelse blant 100
svenske startups samt en kvantitativ undersøkelse blant 2000 svenske konsumenter, utført av Novus i perioden februar til mars 2018.

Undersøkelsen er gjennomført i Sverige, men antas å ha like stor relevans for våre norske lesere.

Ifølge rapporten vil forbruket endre seg kraftig ettersom teknologien blir smartere og de virtuelle assistentene blir mer utbredt.

Men allerede i dag kan man se en endring i det svensk handlemønsteret. Hver tredje svenske sier at de handler mer online i dag enn i fjor. Blant unge (18-29 år gamle) handler hele 4 av 10 mer i dag enn i fjor.

Kjøper helst billetter på nett og mat i butikk

Det er imidlertid noen varer som svenskene foretrekker å kjøpe i butikken. På spørsmålet "Hva slags produkter foretrekker du å handle i en fysisk butikk?", svarer 86 prosent av befolkningen forbruksvarer, som for eksempel mat og husholdningsartikler.

Bare hver tyvende svensk foretrekker i dag å handle for dagligvarer på nettet. De viktigste grunnene til å velge å handle i butikken er man kan "se og prøve produktet på stedet" (84%), "behandling / service-nivå" (40%), etterfulgt av "det er gøy å gå i butikken" ( 31%).

Dette er det forbrukerne helst kjøper på nett:

  1. Billetter till events og reiser (67%)
  2. Elektronikk (32%)
  3. Klær og interiør (28%)
  4. Hobby- og fritidsprodukter (26%)
  5. Skjønnhet, hudpleie og sminke (17%)
  6. Dagligvarer (5%)

Dette er det forbrukerne helst handler i fysisk butikk: 

  1. Mat (86%)
  2. Klær og interiør  (64%)
  3. Elektronikk (29%)
  4. Skjønnhet, hudpleie og sminke (18%)
  5. Hobby- og fritidsprodukter (15%)
  6. Billetter till events og reiser (2%)

Mathandel på nett vokser raskt

Samtidig er det en kraftig økning i prosentandel av mat på nettet, men omsetningen utgjør fortsatt en liten del av det total matsalget.

- I dag står netthandelen for om lag to prosent av det totale dagligvaresalget, men mye tyder på at vi vil se et skifte, og at netthandelen vil øke i årene som kommer i takt med at den underliggende teknologien blir smartere, sier Ann-Katrin Tottie, fremtidsanalytiker i ICA-konsernet i en pressemelding.

Ifølge rapporten vil den fysiske butikken fortsette å spille en viktig rolle i fremtiden, men i en annen form enn vi ser i dag, spår ICA-konsernet i rapporten.

Om et tiår, vil butikken fungere mer som en forlengelse av hjemmet ditt hvor du søker aktiviteter, nye opplevelser, sosialt samspill og glede. Netthandel fungerer da som et supplement, med teknologi designet for å frigjøre tiden din, er blant konklusjonene i rapporten.

- Vi vil se en klarere oppdeling i kjøp av dagligvarer. Fersk mat vil forbrukeren handle i butikkene, og husholdningsvarer og andre basisvarer handles online. Den kunstige intelligensen vil gi flere fordeler, og snart kan den foreslå og distribuere produkter skreddersydd for hver enkelt forbruker. For eksempel, husholdningsartikler som pasta, bleier og vaskemidler står på innsiden av døren hos forbrukeren før han selv visste at han trengte påfyll, sier Ann-Katrin Tottie.

Del artikkel: