Apotekbransjens største aktør: Tjener hundrevis av millioner – mens den nettbaserte konkurrenten må tåle store tap

Tyske Phonenix International Beteiingungs GmbH er neppe misfornøyd med sitt eierskap i Apotek 1 Gruppen for tiden.

Med en omsetningsvekst på 1,1 milliard kroner havnet omsetningen totalt sett i 2016 på 10,114 milliarder norske kroner. Driftsresultatet økte fra 411 millioner kroner i 2015 til 560 millioner kroner i 2016. Tallene inkluderer Apotek 1 sine 313 apotek, samt grossist og distribusjonsvirksomhet.

Til Finansavisen antyder administrende direktør Øyvind Winther at omsetningen i år vil øke med ytterligere én milliard, og et enda bedre resultat enn i 2016. Resepten er nyetableringer. I 2015 åpnet kjeden 14 nye apotek og i fjor kom ytterligere 17 apotek til i porteføljen.

Annonse

Stort potensial på nett

Et annet vekstområde er ikke-reseptbelagte legemidler.

- Siden marginene på på legemidler er så pressede, må vi sørge for å diversifisere oss og utvikle produkter som ikke er legemidler. Vi selger mye andre handelsvarer, hudpleieprodukter og kostholdsprodukter. Dette er produkter som gir oss en god fortjeneste. I tillegg blir det viktig å lage gode kampanjer som får kundene til å besøke våre apotek, sier Winter til Finansavisen.

Netthandel er naturligvis også en viktig del av vekstplanene.

- For oss er nettapotek en fin mulighet til å vokse videre. Jeg tror ikke nettapotek vil bli veldig stort på salg av respetbelagte legemidler. Men det er et stort potensial for salg av reseptfrie legemidler og alternative helseprodukter. Vi skal være den største aktøren og samtidig være konkurransedyktige på pris. Markedet er stort nok for flere nettaktører.

Konkurrerende nettapotek taper stort 

Tidligere denne måneden ble det kjent at det rendyrkede nettapoteket Komplett Apotek i fjor omsatte for 23,5 millioner kroner med et driftsresultat på -26,5 millioner kroner. Et resultat som ikke bør komme uventet på.

Komplett har ikke lagt skjul på at det har kostet mye penger å få igang et fullverdig nettapotek som kan konkurrere med de tre gigantene Apotek 1, Boots og Vitus Apotek som har dominans i markedet som anslås til godt og vel 20 milliarder kroner.

- Vi har en femårs-plan, hvor vi skal ta én prosent markedsandel i året. Det vil si at vi håper å omsette for rundt én milliard om fem år, sa Geir Eide, administrende direktør for Komplett Apotek da vi møtte ham i fjor vinter.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!