Personalisering og AI: Vil gjøre handleopplevelsen bedre med algoritmer og AI – satser på body-scanning

Selskapet storsatser på å skape en mer personlig handleopplevelse ved hjelp av algoritmer og kunstig intelligens.

Zalando tilbyr over 300 000 artikler på sine sider med nesten 2000 varemerker å velge mellom. Nå satser de videre med kunstig intelligens og algoritmer. 

- Den første gangen er det utenkelig at et selskap vet hva jeg handler. Den andre gangen forventer jeg meg det. Vi lever i en verden som blir mer global, som gjør det viktigere å tilpasse tilbudet til individet. Som kunde kommer du tilbake til aktøren du stoler på, sier Zalandos senior forretningsutvikler Caroline Carlqvist til DI Digital.

Annonse

Med den nye satsingen ser Zalando for seg at en sterk relasjon til kundene blir en større del av forretningsmodellen. 

Klær som sitter perfekt

I fremtiden håper Carlquist at klærne ved hjelp av body-scanning kan bli utviklet etter at en bestilling har blitt gjort, noe som vil kunne føre til at kunden får klær som sitter perfekt. 

Ifølge Carlquist peker ting på at personalisering har en positiv effekt på selskapets nøkkeltall. 

- Gjennom våre målinger ser vi at kundene kommer tilbake oftere på grunn av personalisering, og til og med handler for mer. 

Forretningsutvikleren ser også for seg at kunstig intelligens kan være med å begrense antall sendte varer i retur.

- Kunstig intelligens (AI) kan nyttes for å jobbe med størrelser. Stemmer den gitte størrelsen overens med virkeligheten, eller trenger man for eksempel å anbefale en mindre størrelse? Når vi vet mer om det kan vi også forminske våre størrelsesrelaterte returer, sier Carlquist. 

- Uroen for kunstig intelligens er veldig overdrevet.

Videre mener hun at kunstig intelligens, som kommer mer og mer, ikke er noe å uroe seg for.

- Uroen for kunstig intelligens er veldig overdrevet. Visse tjenester kan forsvinne, men samtidig skapes det nye arbeidsplasser hele tiden. Hos oss er det fortsatt mennesker som analyserer og konstruerer algoritmene. Det fins fremdeles et menneskelig preg, sier Carlquist til DI Digital. 

Annonse

Selv om Zalando satser på kunstig intelligens, er det viktig å påpeke at dette er noe de fleste nettbutikker ser på eller burde se på, slik som AI-gründerne Vilect, og at Ikea har utviklet en robot som kan sette sammen møbler, har gjort det. Kunstig intelligens kommer utvilsomt til å fortsette å disrupte netthandelsindustrien fremover, og vil kunne sette menneskelige arbeidsplasser i fare selv om algoritmene er utviklet av mennesker, slik Carlquist hevder.

Dermed kan noen folk miste jobben, og andre kan bli rekruttert for å jobbe på andre områder som utvikling og dataanalyse. En slik nedbemanningsprosess har Zalando allerede påbegynt: Nylig ble det kjent at Zalando nedbemanner og heller satser på ny teknologi.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!