Black Friday – alt du trenger å vite

I 2017 arrangeres Black Friday fredag 24. november. Vi har samlet alt du trenger å vite om Black Friday i Norge.

Black Friday arrangeres alltid dagen etter den amerikanske høytiden Thanksgiving. Da Thanksgiving alltid finner sted på den fjerde torsdagen i november, innebærer dette at Black Friday alltid finner sted i tidsrommet 23. og 29. november. I 2017 arrangeres Black Friday fredag 24. november.

Hvilke nettbutikker i Norge arrangerer Black Friday?

For å være ærlig regner vi med at nesten alle nettbutikker markerer Black Friday i år. Historisk sett har vi listet opp alle vi har kjent til. Det er ikke lenger en overkommelig oppgave for vår lille redaksjon. Men her er i alle fall noen av de nettbutikkene som pleier å ha Black Friday-tilbud:

ElektronikkKomplettElkjøpExpertLefdalNetOnNetCDONSibaMulticomPS.noDustinhomeFotoexpertenAVshopMicrosoftL-SoundSonySurround.

KosmetikkVitaBlushBlivakkerCoverbrandsSkinlove.noHairwax.noOnlyhair.noEssens beautyGreen Spirit.

Bøker: ArkAdlibrisHaugenbokBokkilden.no.

MoteNellyEllosBik BokH&MMiintoMotehusZalandoPierre RobertFloyd.noHandysizeIllusionOnePieceSwimsBubbleroom.noCellbesStylepitBooztBrandosFootwayBaresko, SanayaMoodyby QvaleFloyd.
Til barnaLekmerJollyroomToys’R’UsFestmagasinetBabybandenSprellBursdag i boksMeg og MagenLilleprinsenMimmisWoolLandTre HjerterTim & TiaBarnelykkeSmåungeneMin Lille SkattGåsungen TøybleierVintagefleursGuttelusSnuppelusMamman Min og Meg.

Gadgets: DingsyEnklere LivSelectTeknikmagasinetCoolstuffAlphageekRCButikken.noElefun.

Sport og friluftXXLGsport.noIntersport.noStormbergSportamoreX-lifeFjellsportMilrab.noOutnorthGymgrossistenProteinfabrikkenExtreme FitnessSportsdealGet InspiredSportmannMerida StoreSkittfiske,  VillmarksbutikkenJaktfallJakt & FjellsportKomplettFritidDraUtHorzeTights.noArmourstoreSportysaraUnisport.

Hus, kjøkken og hageMaxboTrettiClas OhlsonLinioLudo StoreKnivekspertenSlikkepottJerniaFlustFixboligHagefokusSikkerhet og designBad.no.

Interiør og belysning: Jysk.noHansen & DysvikKid InteriørVarier FurnitureLightupLampegigantenHviitBuadekorHjertehjortRosaLenaWoroomDesignbazaarSkattekammeretHandlenettHerr og Fru Jørgensen.

Foto og fremkalling: Japan PhotoFovea.

ErotikkKondomerietNytelse

HelseBootsApotek1LenswayLensstoreLensOnVesterålen NaturprodukterFitnesslifenu3ArnikaTo streker.

Klokker og smykker: Klokker.noLissie DesignKlokkebutikkenKlokketrendFrupoverud-Hansen.

Dekk og bildeler: BildelerBilxtraTorshovbilEkstralysArbeidslysSbildelerOljelageret.

Musikkinstrumenter: GitarhusetBrahandel.noEvenstad Musikk.

Kunst og håndarbeid: Blomqvist NettauksjonTo damerProjoMal etter nummer.
Kjæledyr: I love dogsI love cats.

Er det bare Black Friday-tilbud fredag 24. november eller er det nettbutikker som tyvvstarter eller utvider?

I 2015 og 2016 kjørte flere nettbutikker og kjeder noe de kalte «Black Week». Dette så vi for første gang i Norge i 2014 etter et initiativ fra Jollyroom som så ble etterfulgt av Blivakker.no. Dette er i praksis en hel uke med tilbud, med ekstra gode tilbud på fredag. I 2017 regner vi med at mange nettbutikker kjører på med tilbud hele uken, gjerne under navnet Black Week.

Flere nettbutikker velger forresten også å ha kampanje i helgen, altså mellom Black Friday og Cyber Monday, noe som ofte får beskrivende kampanjenavn som «Crazy Weekend» eller «Cyber Weekend». Samtidig er det ingen tvil om at det fortsatt er fredagen som er den viktigste handledagen.

Hva er opprinnelsen til Black Friday?

Egentlig er jo Black Friday en tilbudsdag for fysiske butikker, men i Norge er det i hovedsak nettbutikker som markerer dagen. Den «riktige» tilbudsdagen for en nettbutikk, er Cyber Monday, men denne dagen er fortsatt lite kjent i Norge. Noen mener navnet Black Friday har sin opprinnelse i Philadelphia i USA, der det ble brukt til å beskrive trafikkaoset og eksosen dagen etter Thanksgiving når alle amerikanere skulle på juleshopping (dagen er ingen offisiell fridag i USA, men det er vanlig å ta seg fri denne dagen). Andre derimot mener at Black Friday har fått sitt navn fordi handelen denne dagen bidrar til at mange butikker går med overskudd og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet. Uansett hva som er riktig er Black Friday ikke bare en ekstremt viktig salgsdag, men dagen gir også viktige indikasjoner på kundenes vilje til å bruke penger og dermed hvordan julehandelen kommer til å bli. Begrepet ble for første gang brukt på 1960-tallet og spredte seg trolig til andre steder i USA rundt 1975. De siste årene har konkurransen om kundene i USA blitt stadig tøffere og mange butikker åpner allerede ved midnatt og tilbyr svært gode tilbud med tilhørende oppslutning fra kunder og mye kaos.

Stemmer det at Black Friday er årets travleste handledag?

Black Friday har i mange år vært kjent som den travleste handledagen i USA. Også i Norge er dagen blitt veldig viktig, men da først og fremst for nettbutikkene. Mange omsetter for både fem og ti ganger så mye som de gjør de øvrige dagene i samme periode. Grafen under er en god illustrasjon på dette. Dette er tall fra betalingsleverandøren Klarna for årets siste kvartal i 2014 og viser hvilke ekstreme utslag Black Friday har på salget i norske nettbutikker.

I 2015 og 2016 har salget på Black Friday og dagene før og etter hatt en kraftog vekst, så grafen over er slik sett utrolig nok litt defensiv.

Er Black Friday bare positivt?

Norske forbrukere har trykket Black Friday til sitt bryst og mange handler som gale denne dagen, men hvert år dukker det opp artikler i norske medier som viser at ikke alle Black Friday-tilbud er like gode. Vi anbefaler alle forbrukere å sjekke priser for eksempel via Prisjakt før de faktisk handler. Samtidig oppfordrer vi alle nettbutikker til å faktisk ha reelt gode tilbud denne dagen; nettbutikker som forsøker å lure sine kunder, ødelegger for både seg selv og alle andre.
Netthandel.no er opptatt av å øke netthandelen i Norge, men samtidig er vi opptatt å ta vare på miljøet. Black Friday er utvilsomt et konsept som får mange netthandlere til å handle mer enn de trenger. Vi oppfordrer forbrukere til å tenke på hva de kjøper og nettbutikkene til å tenke på hva de faktisk selger.

Vi benytter også anledningen til å nevne at en del nettbutikker hvert år får store problemer med kapasitet på både IT-systemer, kundeservice, lager og leveringstid i forbindelse med Black Friday. For en nettbutikk er god planlegging nøkkelen til suksess denne salgsdagen. Og som forbruker må du være forberedt på at det kan ta litt lenger tid å laste ned din favorittside på Black Friday – og at selve leveransene nok ta litt lengre tid enn du er vant til. Når hele Norge skal handle tilbud på Black Week, Black Friday, Cyber Weekend og Cyber Monday blir det naturlig nok mye å gjøre for alle som jobber med logistikk.

Blir folk virkelig skadet på Black Friday?

Det er mange historier om Black Friday-markeringer som har endt i slagsmål, personskader og dødsfall, men stort sett ender det bare i et voldsomt kaos og småknuffing. Det finnes faktisk en egen nettside som fokuserer på antall skader og dødsdall: Black Friday Death Count.