Kjersti Hobøl: ”God grunn til å bekymre seg for julehandelen”

Tiden som for mange retailere er avgjørende.

Forrige ukes renteheving blir trolig ikke den siste. Dette skriver E24, som peker på hvordan sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserte enda en renteheving torsdag.

Dette betyr at renten kan settes opp ytterligere en gang i midten av desember. Kjersti Hobøl, administrerende direktør i Nille, er bekymret på vegne av handelsbransjen.

Annonse

Det er god grunn til å bekymre seg for julehandelen som står foran oss, sier Hobøl til E24.

En kan kanskje tenke at flere legger julehandelen til før rentehevingen som er ventet i desember, de siste årenes trender viser at julehandelen kryper stadig nærmere november. Uansett betyr det knappere lommebøker og det blir spennende å se hvordan julehandelen utarter seg i år. Skal vi høste én lærdom fra Virkes Handelskonferanse, er det at en blir sterkere i et fellesskap og av å lære av egne samt andres erfaringer.

Men, har handelsbransjen stått i en slik posisjon før? En kan lære av lignende situasjoner, men hvordan tar man seg gjennom en avgjørende julehandel med det høyeste rentenivået i landet siden 2008, kort tid etter en pandemi som ristet i og endret forbrukernes handlevaner for godt?

Det vi vet er at nettbutikkene har like høye forventninger til Black Friday og tilknyttede kampanjeperioder i år, som i tidligere år.

LES OGSÅ: Norsk netthandel dro inn over 30 milliarder i fjor – disse bidro mest

Det finnes ingen ny normal, kun den neste normalen, konkluderte trendforsker Louise Byg Kongsholm under Handelskonferansen.

Det betyr at disponibel inntekt, som kan brukes på julepynt og gaver utover mat, strøm, gjeld og så videre, blir lavere. Det vil få effekt på julehandelen, og vi vet at for mange retailere er julehandelen helt avgjørende, sier Hobøl.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!