Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Konkursene øker i rekordfart: "Vil trolig være den nye normalen"

Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway. // Foto: Creditsafe
Konkurstallene rett til værs i april.
Jimmy Andersson

Etter en oppløftende utvikling i første kvartal var det bråstopp for den positive konkurstrenden i årets fjerde måned.

Ifølge ferske tall fra Creditsafe gikk 395 norske selskaper i konkurs i april, en kraftig økning på hele 76 prosent sammenlignet med 225 konkurser samme måned i fjor.

LES OGSÅ: Trendbrudd: Konkursene falt kraftig i mars – "Det verste er kanskje over"

ANNONSE

Det markerer også et brutalt brudd med den positive trenden som har vært så langt i år.

Nedgangen vi så i første kvartal, og da særlig i mars, blir nå korrigert med en kraftig økning i april. Ser vi derimot på året så langt i sin helhet har vi en relativt flat kurve, med kun en svak økning, poengterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Påsken trolig utslagsgivende

Den kraftige økningen i april visker derfor nesten ut den positive utviklingen som ble sett i løpet av første kvartal, og totalt har 1352 selskaper gått konkurs gjennom årets første fire måneder.

I fjor måtte 1309 selskaper takke for seg i samme periode. Det gir en liten økning på 3 prosent sammenlignet med de fire første månedene av 2023.

Både den betydelige nedgangen på 35 prosent i mars og økningen på 76 prosent i april kan til dels forklares med at påsken kom tidlig i år, og dermed falt den siste uken i mars.

Fordi mars måned ble en uke kortere enn den pleier, ble det naturlig nok også registrert færre konkurser. Dette ble så innhentet igjen i april, som i år hadde en uke "ekstra" sammenlignet med tidligere år, forklarer Fjærestad.

Bekymrer seg ikke

Men Fjærestad bekymrer seg ikke nevneverdig over den bratte utviklingskurven i april, og presiserer at den generelle utviklingen vi ser stemmer godt overens med det generelle bildet i norsk økonomi.

Økonomer sier nå at ting ser bedre ut enn fryktet, og bedriftene virker ikke å være like bekymret lenger. Det konkursnivået vi ligger på nå vil trolig være den nye normalen, og jeg tror ikke vi vil få de helt store økningene eller nedgangene hvis vi ser i litt lengre linjer enn kun på månedsbasis.

Etter å ha sett grønne tall i mars er nå samtlige av de tradisjonelle konkursbransjene tilbake på minussiden, med relativt kraftig økning over hele linjen.

Serveringsvirksomhet hadde en økning på 58 prosent sammenlignet med fjorårets, og i detaljhandelen så vi en økning på 62 prosent.

Også for bygg og anleggsbransjen ble april en nedslående måned med en økning på 63 prosent. Verst ut kom likevel agentur- og engroshandel med en økning på hele 122 prosent sammenlignet med april i fjor.

Del artikkel: