ANNONSE

Varsler Temu- og Shein-krise: "Regjeringen skal støtte norske nettaktører"

Linda Vist, direktør for Handel i NHO Service og Handel. // Foto: NHO
Savner tiltak fra regjeringen.
Linn Adine Andersen

I slutten av februar kunne Netthandel rapportere hvordan de raskt voksende markedsplassene Temu og Shein fyller luftrommet med drøye 100 fraktfly hver eneste dag – fylt med tonnevis av varer som fraktes fra Kina til kjøpelystne kunder i Europa.

LES OGSÅ: Temu og Shein tar over luftrommet – trenger 100 fraktfly hver dag

Krise for miljøet, og noe vi har vært bekymret for lenge, sier Linda Vist, direktør for Handel i NHO Service og Handel, i en pressemelding tirsdag formiddag.

Hun mener denne trenden verken er bra for miljø, forbrukerne eller konkurransesituasjonen i det norske markedet. Det er ei heller første gang Vist tar til orde for å fraråde norske forbrukere å handle hos netthandelsgigantene.

I desember ytret NHO, støttet av Forbrukerrådet, bekymring for hvordan globale aktører skader seriøse, norske e-handlere. Dette kan du lese mer om her.

Igjen understreker Vist at 15 prosent av nordmenns samlede varekjøp går til nettbutikker. Av alle norske nettkjøp går 30 prosent til utenlandske aktører, som Shein og Temu. Deres forretningsmodeller er skadelige for miljøet, påpeker hun.

Når du trykker på kjøpsknappen, pakkes varen på lageret i Kina og sendes direkte til deg via fly. Dette setter et større klimafotavtrykk enn når flere varer sendes samtidig i kontainer og via havveien. Når ferske tall fra det tyske tidsskriftet WirtschaftsWoche viser at 100 fraktfly forlater Kina daglig på vegne av Shein og Temu, er det derfor grunn til bekymring, kommenterer Vist.

ANNONSE

Mener regjeringen sitter på gjerdet

Hun legger til at det er skuffende at seriøse aktører som skaper verdi i eget land, risikerer å tape terreng til denne typen aktører.

Vi ønsker global handel velkommen i Norge, men med sunne rammer. I Hurdalsplattformen konstaterte regjeringen at de skal føre en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber. Her kan det motsatte skje. Vi savner at politikerne våre gjør en større innsats for å opplyse forbrukerne.

Hurdalsplattformen sier også at regjeringen skal støtte norske nettaktører i konkurranse med internasjonale giganter. Dette er vi gjerne med på å gi innspill til så snart regjeringen tar ballen, sier Vist.

Advarer forbrukerne

Til sist råder Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, de som til tross for advarslene vil handle hos Temu og Shein, om å handle klokt.

Dette fordi disse nettbutikkene ifølge Gløersen ikke nødvendigvis følger EU-krav om HMS i produktutviklingen, hvilket kan medføre at produkter som klikkes hjem kan være direkte skadelige for forbrukeren.

Du kan for eksempel risikere å ende opp med en ansiktsmaske som inneholder allergifremkallende stoffer, eller en røykvarsler som ikke piper når det brenner, sier Gløersen.

Del artikkel: