Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

XXL vil hente en halv milliard – og spare titalls millioner på mindre butikker

De største aksjonærene har forpliktet å gå inn med totalt 500 millioner.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

For 10 dager siden meldte XXLs finansdirektør, Stein Eriksen, at det var på tide å forlate selskapet etter fem år i stillingen. Han fortalte at det var riktig for ham å gå videre når selskapet nå går inn i en ny fase og for tiden gjennomgår en "sterk snuoperasjon".

LES OGSÅ: XXLs finansdirektør forlater selskapet etter fem år – går til nordisk brennevinsaktør

Torsdag ettermiddag står det klart hvordan denne snuoperasjonen vil se ut. XXL vil hente en halv milliard kroner gjennom utstedelse av nye a- og b-aksjer, gjennom en rettet emisjon.

De tre største eierne, Ferd, Altor og Frasers Group har allerede forpliktet å gå inn med totalt 500 millioner kroner, står det i en børsmelding fra selskapet. Til sammen eier disse aksjonærene 69 prosent av selskapet.

I meldingen står det at pengene skal brukes til generelle forretningsformål og betaling av gjeld.

ANNONSE

Ned 400 millioner første kvartal

I første kvartal i år forventer kriserammede XXL inntekter på mellom 1,5 til 1,6 milliarder kroner. De viser videre til en vellykket vintersesong, mens salget av sesonguavhengige produkter skal ha vært utfordrende i samme periode.

Til sammenligning lå inntektene for første kvartal i 2023, da selskapet lanserte en massiv kampanje for å tømme lagerbeholdningen, på 1,9 milliarder kroner.

I februar fortalte konsernsjef i XXL, Freddy Sobin, om det han beskrev som det tøffeste året i selskapets historie. I 2023 tapte sportskjempen 1,6 milliarder kroner før skatt.

LES OGSÅ: Gigatap for sportskjempen: "Vanskeligste året i XXLs historie"

Kutt i butikkstørrelsene

Ifølge E24 skal XXL torsdag ha beskrevet detaljer fra sitt kostnadsprogram i en presentasjon rettet til investorene.

Her kommer det frem at selskapet ønsker å gå ned i størrelse på butikkene, og kutte den totale butikkflaten med 15 kvadratkilometer – for å kutte leiekostnadene.

Samtidig skal layouten endres for å få kundene til å tilbringe mer tid i butikkene. Disse grepene forventes å spare XXL rundt 20 millioner kroner i året i perioden 2024 til 2025.

I februar fortalte Sobin i forbindelse med årsrapporten at det nye kostnadsprogrammet i øvrig skal spare virksomheten rundt 300 millioner kroner.

Del artikkel: