Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nettbutikk tvinges til å levere etter feilprising

Nettbutikk tvinges til å levere etter feilprising
Ole Martin N. Evensmo

CDON.com feilpriset et skjermkort og nektet å levere til avtalt salgspris. Nå tvinges den populære nettbutikken til å levere varen.

ANNONSE

For ett år tilbake la nettbutikken CDON.com ut skjermkortet Gigabyte GeForce GTX 1070-skjermkort til kroner 2 839. Et avslag på 40 prosent for dette nye og populære skjermkortet var gode nyheter for landets datanerder og ryktet om tilbudet spredte seg raskt.

Etter kort tid kom CDON med en mail til alle kjøperne og sa at ordrene var kansellert da det hele dreide seg om en feilprising. De fleste godtok nettbutikkens tilbud om 25 prosent rabatt, men ikke alle. Flere tok saken først til Forbrukerrådet der partene ikke kom til enighet - og saken gikk derfor videre til Forbrukerklageutvalget (FKU) som kan fatte bindende vedtak i slike saker.

Les også: Solgte vare med 90 prosent avslag ved en feil - må levere som avtalt og Feilpriset varer i nettbutikken - slipper å selge til spottpris

I denne saken felte Forbrukerklageutvalget CDON til tross for at kundene var datakyndige og burde forstå at prisen kunne være feil. Det var også skrevet i nettbutikken sine standardbetingelser at de tar høyde for feilprising. Likevel ble CDON altså felt i denne saken.

Det netthandlere kan lære av denne saken er:

  • Det er ikke nok at man i de generelle bestillingsvilkårene skriver at feilprising av varer kan gi grunnlag for annullering eller revidering av den inngåtte kjøpsavtale. Det er nemlig slik at slike vilkår ikke kan gi kundene svakere rettigheter enn norsk lov.
  • Å tro at du slipper unna leveringsplikten da kunden burde forstått at varen var feilpriset, krever meget god dokumentasjon. I saken over ble feilprisingen diskutert i flere forum på nettet og kundene meget datakyndige. Det holdt altså ikke.  
  • Utvalget bemerker at skjermkortet var markert med en "prisbombe" med 40 %, noe som må tillegges vesentlig vekt. Uavhengig av dette finner utvalget ikke at forskjellen mellom reell og opplyst pris var så stor, verken i prosent eller kroner, at klageren burde ha forstått at det var snakk om en feilprising.

Du kan lese hele saken om feilprisingen hos nettbutikken CDON på Forbrukerklageutvalgets nettsider.

Del artikkel: