Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Leia skyter i været – XXL flytter flere varehus: "Fjernt fra virkeligheten"

Anders Lindblom, Sverigesjef i XXL. // Foto: XXL
"Økningen de siste årene er hinsides all fornuft".
Jimmy Andersson
jimmy@netthandel.no

Sportshandelen er en av de hardest rammede bransjene under den nåværende lavkonjunkturen. Samtidig har leia økt jevnt og trutt, noe som har fått flere aktører til å se på nye lokasjoner for sine butikker.

En av disse er sportskjeden XXL som tidligere har sagt at hvis ingenting skjer med leia, vil de se på sine lokale behov. Dette er noe de nå også velger å gjøre.

LES OGSÅ: Stor omsetningsnedgang for XXL – men tapet minsker: "Under kontroll"

ANNONSE

I XXL merker vi de ekstreme økningene i husleie og har i lengre tid vært i dialog med huseierne om saken. Vårt ståsted er at økningen man har sett de siste to årene er hinsides all fornuft, og vi er nødt til å ta drastiske grep, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonsdirektør på XXL, og fortsetter:

Vi har sagt klart ifra at dersom vi i dialog med huseierne ikke får ned leiekostnadene, så vil vi i ytterste konsekvens relokalisere varehusene våre til andre lokasjoner. Nå gjør vi som vi har sagt og flytter tre varehus.

Tre viktige steder

Flyttingen er planlagt til sensommeren, og varehusene som berøres ligger i Uppsala, Västerås og Växjö, og flytter bare noen hundre meter hver.

Dette skjer altså som en effekt av at leia for varehusene har økt til urealistiske nivåer ifølge XXL, samtidig som svenskene sin kjøpekraft har blitt redusert.

Dette er tre viktige steder for oss hvor vi verken vil forlate våre kunder eller måtte redusere antall medarbeidere og de arbeidsplassene vi skaper lokalt. Systemet vi har for leiesetting akkurat nå er imidlertid dysfunksjonelt og vil bli en av våre, og hele bransjens, viktigste fremtidsutfordringer, sier Anders Lindblom, Sverigesjef i XXL.

Leieøkninger på nesten 20 prosent midt i lavkonjunktur virker fjernt fra virkeligheten, nesten uvirkelig, og vil føre til at store deler av handelsplassene står tomme, spesielt i små og mellomstore byer.

Flere butikkflyttinger

Relokaliseringen av varehusene innebærer både mindre lokaler og lavere kvadratmeterpris. De nye butikkene vil imidlertid beholde samme antall medarbeidere som før og ha et mer lokalt tilpasset sortiment.

Men om det kan bli aktuelt med flere butikkflyttinger i fremtiden, kan ikke Lindblom svare på for øyeblikket.

Jeg håper selvfølgelig at vi slipper å gjøre denne typen flyttinger på sikt, at vi kan ha en god dialog med våre eksisterende eiendomsbesittere i stedet. Men det er ikke mulig å utelukke flere flyttinger, slik situasjonen er i dag.

LES OGSÅ: XXL vil hente en halv milliard – og spare titalls millioner på mindre butikker

Del artikkel: