SSB: Netthandelen avtar – men varesalget øker

Shoppet varer på nett for 27 milliarder kroner.

Omsetningen med norske internasjonale betalingskort over nett var 15 prosent høyere i månedene april til juni 2023, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Ser man på samme periode i 2022 sammenlignet med 2021 var den prosentvise økningen 25 prosent, og 40 prosent i 2021/2020.

Statistisk sentralbyrå (SSB) konkluderer dermed i sin undersøkelse basert på bruk av internasjonale betalingskort utstedt i Norge, at veksten i netthandelen avtar.

Annonse

Den kraftige veksten som vi har sett tidligere i nordmenns netthandel med internasjonale betalingskort, har begynt å avta noe. Fra 2. kvartal 2022 til 2. kvartal 2023 steg netthandelen fra 72 til 83 milliarder kroner. Veksten i netthandelen av tjenester var noe mer moderat enn for varer, skriver SSB i en melding.

I andre kvartal i år brukte nordmenn 156 milliarder kroner over internett og utenfor nettet i Norge og utlandet, betalte med internasjonale betalingskort. 83 milliarder kroner ble altså brukt til netthandel, hvorav 40 milliarder ble brukt på tjenester, 27 milliarder på kjøp av varer og 16 milliarder på overføringer.

Det er også verdt å merke seg at en stor del av overføringene gjelder overføringer til PayPal-kontoer og andre utenlandske kort, opplyser SSB.

LES OGSÅ: Virkes Handelsrapport: Her er lønnsomhetsvinnerne 2022

Moderat vekst innen elektronikk

I andre kvartal i fjor kjøpe nordmenn varer på nett med norske, internasjonale betalingskort, for 23 milliarder kroner. Det betyr at nordmenn i andre kvartal i år har økt dette forbruket med 18 prosent, til 27 milliarder kroner.

De 27 milliarder kroner som ble brukt på varer på nett fordeler seg slik:

  • Digitalt utstyr, 6 milliarder kroner (+30 prosent mot andre kvartal 2022)
  • Dagligvarer, 5 milliarder kroner (+19 prosent mot andre kvartal 2022)

En del av varekjøpene innen dagligvare gjelder matvarer som registreres på nettet når kunden står i fysisk butikk, som for eksempel vel bruk av Coopay.

Det var imidlertid bare en moderat vekst i netthandelen av elektronikk (fysiske varer), hobby mv. og klær og sko, skriver SSB.

Annonse

LES OGSÅ: Elektronikkbransjen: Salget faller – disse faktorene er avgjørende

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!