Spår gledelig julehandel: 25 milliarder vil brukes på netthandel

De økonomiske forholdene er noe bedre enn i fjor, mener Virke.

Virke presenterer i dag sine spådommer for årets julehandel. Ikke langt unna NHOs prognoser tipper Virke at nordmenn vil handle for 133 milliarder kroner i jula.

Det betyr at hver nordmann i snitt vil legge igjen rundt 12 500 kroner i norske detaljhandelsbedrifter.

Annonse

Til tross for at mange nordmenn har fått strammere privatøkonomi de siste par årene så vet vi at julehandelen har en helt særegen posisjon hos det norske folk. Spesielt viktig er det også for norske handelsbedrifter. Vi spår at handelen i desember vil ende 27 prosent over gjennomsnittet for resten av året. Vi skal fortsatt ha gaver og ekstra god mat og drikke til jul, sier Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Han legger til at de økonomiske forholdene er noe bedre enn i fjor. Lavere strømpriser og en stabilisert prisvekst vil kunne bidra til en noe sterkere julehandel i år, mener Virke.

Samtidig er ikke nordmenns handlevaner immune for økte priser. Mange sier de nå planlegger kjøpene sine i større grad enn før. De er også på utgikk etter tilbud, gode kjøpe og handler mindre på impuls. Vi tror mange nordmenn har spart og planlagt for julehandelen i en stund, sier Apeland.

LES OGSÅ: Nettbutikkene avslører: Slik er forventningene til Black Friday

Videre presenterer Virke fire punkter om julehandelen 2o23: 

  • Virke anslår at det vil handles for totalt 64,2 milliarder kroner i november og 69 milliarder kroner i desember. Pengene legges igjen i norske butikker og nettbutikker.
  • I desember vil omtrent 30 milliarder gå til mat og drikke – de resterende 39 milliarder vil brukes hos øvrige bransjer som klesbutikker, sport- og elektrobutikker.
  • Netthandelen i november og desember vil øke med rundt 4 prosent i fjor og totalt vil nordmenn handle for 25 milliarder kroner på nett i perioden. Dette er dobbelt så mye som i samme periode i 2019.
  • Desemberhandelen er 27 prosent høyere i snitt enn ellers i året. Slik har det vært de siste fem årene. Spesielt viktig er julehandelen for lekebutikker, gullsmeder og bokhandlene. For lekebutikken er omsetningen i desember tre ganger så høy som ellers i året. Tilsvarende for gullsmeder og bokhandlere er omsetningen 2,4 ganger så høy. Dette viser tall fra i fjor.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!